04.10.2023. Sreda

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
In Memoriam - Marko Vidaković
16.01.2018.

Posle kratke i teške bolesti dana 15. januara preminuo je Marko Vidaković, vazduhoplovni trener zaposlen u Sportskom savezu grada Subotice.

Marko Vidaković rođen je 07.04.1967. u Dolnjem Tavankutu gde je završio osnovnu školu. Prvi put sa vazduhoplovstvom se susreo u sekciji opšte tehničkog obrazovanja gde se počeo baviti vazduhoplovnim modelarstvom. U februaru 1983. krenuo je na padobranski kurs a prvi praktičan skok izveo je 30.04.1983. na Subotičkom aerodromu. Od tada se aktivno bavio padobranstvom.

Stekao je obrazovanje mašinskog tehničara smer automehaničar a po završenoj školovanju otišao na odsluženje vojnog roka u 63. Paobransku brigadu gde je dobio zvanje vojnog padobranca. Po dolasku iz JNA uz rad počeo je sa vanrednim školovanje u srednjoj vazduhoplono tehničkoj školi "Petar Drapšin" u Beogradu za avio mehaničara, koju je uspešno i završio 1997. Tada se zaposlio u aeroklubu "Ivan Sarić" iz Subotice kao aviomehaničar gde ga je i zatekla iznenadna bolest.

U padobranstvu je stalno napredovao, 1996. stekao je zvanje organizatora skokova a 2001. položio za nastavnika padobranstva. Bio je stalno uključen u teoretsku i praktičnu obuku padobranaca. Kao sportski padobranac učestvovao na mnogim takmičenjima a najbolji uspesi su sedmo mesto na državnom juniorskom prvenstvu (SFRJ) i dva puta peto mesto na seniorskim prvenstvima (SRJ i Srbija i Crna Gora) te mnogo ekipnih medalja na raznim takmičenjima.

Kao aviomehaničar od 1997. bio je uključen i kao predavač na kursevima pilota (PPL) iz predmeta poznavanje vazduhoplova i sistemi vazduhoplova a na jedriličarskim (G) kursevima predavao je konstrukcije jedrilica i padobranstvo.

Sahrana Marka Vidakovića održaće se u Tavankutu u sredu 17. januara u 13 časova.

1015_1.jpg

  Share on Facebook