10.07.2020. Petak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Učestvovali na konferenciji gradova i opština
23.04.2019.

Subotica je uzela aktivno učešće na konferenciji "Lokalne zajednice u oblasti sporta - perspektive i izazovi u finansiranju i strateškom planiranju" koje su zajedno organizovali Stalna konferencija gradova i opština, Sportski savez Srbije i Ministarstvo omladine i sporta. 

Grad su na konferenciji koja je održana u Narodnoj Skupštini u Beogradu predstavljali Nemanja simović, član gradskog veća zadužen za sport i omladinu i Dejan Vuković, generalni sekretar Sportskog saveza grada Subotice.

Prisutne je pozdravio Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji je istakao važnost teritorijalnih sportskih saveza koji imaju sve veću ulogu u funkcionisanju sporta u lokalu. Ovom prilikom ministar je izrazio da je u Srbiji oko 180.000 dece uključeno u sistem školskog sporta, a da ih je pre pet godina bilo 70.000. - U 2013. osvojeno je 12 medalja, a prošlu godinu smo završili sa 47 medalja u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama. U Srbiji sistem sporta se sve više unapređuje i sve veći broj mladih dobija motivaciju da se u njega uključi. Neophodna je zajednička saradnja i komunikacija između republičkih i lokalnih vlasti kako bi se stvorila baza za ostvarivanje uspešnih sportskih rezultata.

Ministar je naglasio važnost jačanja lokala za razvoj sporta u Srbiji - Lokal je izuzetno bitan, jer bez jakog lokala ne postoji ni jaka Republika niti veliki sportski rezultati na međunarodnom planu. Ta zdrava baza je upravo na lokalu, imamo primer Davora Štefaneka koji je iz jedne sredine koja daje velike sportske šampione. Tu je da pokaže kako jedan sportista iz Subotice može da dođe do svetskih i olmpijskih visina i da osvoji Olimpijsku medalju. To je pravi primer da pokažemo mladim ljudima da, bez obzira na to gde žive u Srbiji, imaju mogućnosti da napreduju u sportu i postignu značajne rezultate na međunarodnom i sportskom nivou - rekao je Udovičić i naglasio da je dalje unapređenje sportske infrastrukture neophodni uslov za dalji razvoj celokupnog sistema sporta zemlje. 

1098_1.jpg

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek istakao je da finansiranje sporta u jedinicama lokalne samouprave tema koja čini veoma važan deo rada Sportskog saveza Srbije i članova - teritorijalnih sportskih saveza. Obilaskom sportskih saveza širom Srbije nailazili su kako na pozitivne primere, tako i na one gde ima određenih problema. Štefanek je upravo zato još jednom napomenuo da je neophodna dobra komunikacija, a da će Sportski savez Srbije nastaviti sa obilaskom teritorijalnih saveza i da je otvoren za sva pitanja, konsultacije i pomoći svojim članovima. 

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić naglasio je da se SKGO bavi svim segmentima koji su zastupljeni u radu lokanih samouprava, ali da je veoma bitno staviti sport u prvi plan na ovoj konferenciji kao značajan segment u društvu Republike Srbije.

Na konferenciji je doc. dr Dragan Atanasov predstavio istraživanja i preporuke u sferi finansiranja sporta u lokalnim samoupravama. Državni revozori su istakli svoja iskustva u radu u tooku revizija lokalsnih samouprava u oblasti sporta. Predstavljen je i Erazmus + program u oblasti sporta 

Video prilog

1098_2.jpg

1098_3.jpg

1098_4.jpg

  Share on Facebook