10.07.2020. Petak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Predstavljen priručnik - Fizičko i zdravstveno vaspitanje
06.06.2019.

Priručnik za učenike osnovnih i srednjih škola „Fizičko i zdravstveno vaspitanje“ predstavljen je u Medija centru Gradske kuće. Radi se o udžbeniku koji će biti vredno štivo ne samo za prosvetne radnike koji se bave sa školarcima, nego i za samu decu i njihove roditelje.

Sportski savez Subotice je uz pomoć lokalne samouprave uspeo da obezbedi 200 udžbenika koji će biti podeljeni u sve osnovne  i srednje škole. Udžbenik je predstavio Nemanja Simović, član Gradskog veća Subotice zadužen za sport i omladinu – Naša je želja da ovo štiva dođe što pre do naših škola, te da se zahvalim našim gostima jer se Subotica našla među gradovima koji su deo ovog značajnog projekta. 

Više o samom projektu izneli su dekan Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu i urednik izdanja prof. dr Dušana Perića, osnivač Fakulteta prof. dr Zlatko Ahmetović, Radoslav Svirčev, generalni sekretar Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture Subotice i Dejan Vuković, generalni sekretar Sportskog saveza Subotice. 

Govoreći o projektu prof. dr Ahmetović je istakao da je Subotica, svojim sportskim statusom, među učesnicima projekta i dodao: – Svi smo mi imali nastavu fizičkog vaspitanja, ali nikada nismo znali zašto to imamo. Znali smo šta treba da uradimo, ali ne i zašto. Znanje je to koje pokreće aktivnost, znanje nas može spasiti. O fizičkoj aktivnosti, koliko je značajna, koliko je značajno da deca, pored integrala, istorije i geografije, nauče nešto o njihovom telu. U želji da prestanem da budem kritizer, nego smo pokušali da napravimo ono što fali. Da napravimo jedno izdanje koje će biti dobar priručnik kojem ćemo se obratiti i na početku, ali u toku naše aktivnosti. Kada bi se naučilo to što je napisano, siguran sam da bi imali mnogo manje bolesti, da bi deca prevazišla problem socijalne neintegrisanosti, otuđenosti....

1106_1.jpg

Prof. dr Perić podvukao je da fizičko vaspitanje nije samo „veštinarstvo“, već je i edukacije. – Svi smo saglasni da je važno vežbati i da je važna zdrava ishrana. Fizičko vaspitanje je osmišljeno tako da deca vežabu zdravo i da se približe modelu zdravog života. No, uz fonda časova i statistike koje pokazuju da je 20% dece vežba. A teorija kaže da je za zdravlje čoveka neophodna fizička aktivnost od 90 minuta. Motiv da knjiga ugleda svetlost dana je da deca moraju da nauče da se i sami bave sportom. Knjiga ima ambiciju da ponudi znanje, kroz strip varijantu, držeći se tri principa, rada, ljubavi i slobode – istakao je prof. dr Perić govoreći o udžbeniku, prvom sportskom, koji je odobren od strane nadležnog Ministarstva.

Kao trener, ali i nastavnik fizičkog, a sada generalni sekretar Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture Subotici, Radoslav Svirčev je dobro upoznat sa problematikom koju obrađuje udžbenik. – Žao mi je što u vreme kada sam bio profesor nije bilo ovakvih knjiga, jer bi mi bilo mnogo lakše. Fizičko i zdravstveno vaspitanje je doživelo ogroman pomak ka boljem i nadam se da ćemo u budućnosti moći da zainteresujemo decu i nastavnike da još bolje rade, te da zajednički omogućimo svoj deci da nastupaju za svoje škole i da se takmiče. Imamo lep zadatak, da svima koji predaju fizičko na teritoriji Subotice podelimo ove knjige.

1106_2.jpg

  Share on Facebook