10.07.2020. Petak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Nora Bognar vicešampionka u Austriji
10.07.2019.

Nora Bognat, takmičarka Planinarskog kluba Spartak, ostvarila je odličan rezultat na penjačkom Kupu koji je održan u Pecenu, Austrija. Donela je u Suboticu pehar i dve medalje, osvojivši prvo mesto u disciplini brzinsko penjanje, u bolderu je bila druga, u težinskom penjanju sedma, čime je u generalnom plasmanu uzela vicešampionski trofej.

Nori je na velikom uspehu čestitao i Dejan Vuković, generalni sekretar Sportskog saveza Subotice - Svima je u Subotici izuzetno drago kada neko ostvari zapažen rezulat, a ovo je svakako lepa promocija sportske Subotice. Sportsko penjanje je sport koji je sve cenjeniji, pokazuje to i mesto među olimpijskim sportovima. Koliko Subotica ceni ovaj sport pokazuje i prošli izbor Sportiste godine Subotice u kojem je priznanje namenjenom najboljem u juniorskoj konkurenciji ponela upravo Nora Bognar. Znamo i koji su najveći problemi, oni su u ovom momentu vezani za uslove, pa nam je prvi sledeći cilj da probamo da obezbedimo adekvatne pripreme za našu sportistkinju

Nora je ostvarila ovaj rezultat u konkurenciji učesnika iz 33 zemlje među takmičarima koji su stariji od 16 godina. Koliko je napredovala govori i podatak da je na istom takmičenju nastupala i prethodnih pet godina, ali bez značajnog plasmana. – Za ovaj nastup sam se više pripremala, fizički, mentalno, ali sam i dosta toga menjala na polju priprema. Pre sam previše bila fokusirana na sam rezultat, uvek sam bila nervozna, sekirala se šta će biti ako pogreši. Sada sam razmišljala samo na penjanje, bilo mi je jedino važno da uživam u tome što radim. Promene je bilo i na drugim poljima, ubacila sam u svoj rad i kardio treninge, trenirala sam i na drugim mestima, Novom Sadu, Mađarskoj, prija mi kada promenim malo sredinu.

1113_1.jpg

Odlično je počelo takmičenje za Noru - Znala sam, kada je nastup počeo, da imam šanse za dobar rezultat, ali i da moram da izabacim iz glave razmišljanje o rezultatu. Uspela sam da se fokusiram samo na stenu, bila sam hladne glave pokušala da budem kreativna i desilo mi se nešto drugačije, smejala sam se dok sam se penjala. Sa osmehom na licu sam došla do vrha. Fenomenalno je kada tako završim nastup. Jer, zaista volim ovaj sport, nije mi teško da treniram, a medalja onda ispadne samo kao dodatni poklon za ono što radim.

Šansu za zlato u bolderu propustila je na samom kraju - Imala sam šansu do kraja, ali me već mišići nisu slušali. Pogotovo biceps desne ruke, jer sam ga tokom penjanja udarila kolenom. Međutim, i drugo mesto je odlično. Težinsko penjanje je bila poslednja disciplina, a tu sam već osetila zamor. Cilj mi je bio plasman u finale što sam i ostvarila. Nakon dva kvalifikaciona nastupa bila sam na deobi šestog mesta. Nisam baš najbolje nastupila u finalu i na kraju sam bila sedma, ali je i to dobar rezultat. Pogotovo kada znam da sam prethodnih godina uvek bila plasirana oko dvadesete pozicije.

Nema puno opuštanja za Noru koja se nalazi i u ekipi Sportskog saveza za nastup na City Gamesu. Ipak najvažnije za nju će biti nastup u Italiji, u Briksenu, gde će se od 20. do 22. septembra održati Prvenstvo Evrope za juniorke. – Kao prvakinja Srbije obezbedila sam mesto na Prvenstvu Evrope, a do tada imam još dosta vremena da se spremim. Pre toga, takođe u Italiji, mogu da nastupim na Prvenstvu sveta za seniorke, ali ćemo videti da li će od toga biti nešto.

Nora bi mogla da predstavlja Suboticu i na Olimpijskim Igrama. - Igre u Tokiju 2020 godine su iskreno, nedostižne, potrebni su prvo zapaženi rezultati u seniorskoj konkurenciji. Međutim plasman na OI 2024. godine bi već mogao biti zanimljiv cilj. 

1113_2.jpg

  Share on Facebook