20.10.2021. Sreda

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Uručene medalje Lajoša Vermeša
01.03.2021.

Uručena su priznanja u okviru tradicionalne, ove godine petnaeste po redu, akcije "Medalja Lajoša Vermeša" za istaknute sportiste i sportski kolektiv u prethodnoj godini.

Akciju koju je osmislio sportski novinar Nikola Stantić i uspešno organizovao petnaesti put, nosi ime po Lajošu Vermešu preteči Olimpijskih igara koji je 1880 godine na Paliću organizovao sportske igre, bilo je to čak 16 godina pre nego što je olimpijsku ideju osnovao Pjer de Kuberten. Vermeš je propagirao da je sport namenjen za svakoga, što je u to vreme bila čudna i genijalna ideja.  Sport mora biti dostupan svima, sport mora ući u široke narodne mase, mislio je Vermeš. I ne samo da je mislio, nego je tu ideju i realizovao. Sportom se bavio kao takmičar, kao trener, kao mecena, kao graditelj, kao promoter. Nije žalio sopstvena sredstva da izgradi pravi sportski centar na Paliću. Tadašnja štampa govori da je bilo petnaest objekata u službi sporta. Neke od njih i danas vidimo na Vermešovoj obali, Sovina kula, Riblja čarda, Vila Lujza i ostale. Zapalio je i Subotičane za sport, pa i ne čudi što se i danas dičimo kako smo „grad sportova“.

Akciju "Medalja Lajoša Vermeša" sprovodi Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860“, uz „Nove Subotičke novine“ kao medijskog partnera, uz podršku resora za sport i omladinu grada Subotice, Sportskog saveza Subotice, Sportskog saveza Srbije, te prijatelja i donatora akcije. Žiri je sastavljen od trideset članova koji čine novinari, sportski radnici i treneri a svaki glas je javno objavljen. 

1203_2.jpg

Za najboljeg sportistu proglašen je rvač Spartaka Davor Štefanek, koji je po peti put izabran za najboljeg sportistu u ovoj akciji, dok je najbolji sportski klub za 2020. godinu Tenis klub Spartak, ekipni prvak države u konkurenciji seniora.

Skromnoj svečanosti koja je održana na subotičkom Otvorenom univerzitetu prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor i Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša. 

1203_5.jpg 1203_9.jpg

 

Vermešove medalje najboljim sportistima koji su ostvarili plasman od prvog do trećeg mesta – rvaču Davoru Štefaneku, teniseru Spartaka Kristijanu Juhasu (drugo mesto) i Violeti Slović (treće mesto), kapitenu Ženskog fudbalskog kluba Spartak i ženske seniorske reprezentacije Srbije – uručio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Vermešova ideja da sport mora da bude u svakodnevnom opisu aktivnosti svakog čoveka bila je u to vreme najblaže rečeno neobična, ali, ispostaviće se kasnije, apsolutno tačna i vizionarska. Nije žalio ni sebe, niti sopstvena sredstva da Subotica i Palić u to vreme postanu centar sporta u široj regiji, a na temeljima tog vremena se i mi, danas, ponosimo sportskom tradicijom. Na temeljima te sportske tradicije mi smo pronalazili načine da jačamo sport i sportsku infrastrukturu kako bi sport bio dostupan svima, svakom sportskom profesionalcu, ali isto tako svakom amateru, rekreativcu, veteranu, a pre svega svakom detetu. Nagrađenima čestitam, i neka im ove nagrade samo otvore staze novih uspeha. 

1203_7.jpg 1203_8.jpg

Za najbolji sportski klub proglašen je Teniski klub Spartak. Prvom treneru kluba Ladislavu Demeteru medalju je uručio dr Balint Pastor, predsednik Skupštine Subotice. - Lajoš Vermeš je išao ispred svog vremena. Danas je možda neshvatljivo koliki je podvig organizovati olimpijske igre na Paliću 16 godina pre obnove modernih Olimpijskih igara. Da nije bilo Lajoša Vermeša Subotica ne bi decenijama imala tramvajsku liniju između Subotice i Palića kao ni sve one građevine po kojima je danas prepoznatljiv Palić. Istorijska je činjenica da ono što je radio Lajoš Vermeš nije bilo dobro za porodicu, jer je zbog svega što je dao Subotici bankrotirao, ali je bilo i te kako bitno za našu zajednicu. I to je možda ono što nedostaje u ovom današnjem svetu, to je ono zbog čega Lajoš Vermeš iziskuje i zaslužuje duboko poštovanje. Čestitam dobitnicima i nadam se da će ih ova nagrada pospešiti da treniraju još bolje i vrednije.  

Velika prelazna medalja Lajoša Vermeša koju je, po tradiciji, uručio Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša, dodeljena je Davoru Štefaneku, koji je po peti put proglašen za najboljeg sportistu u akciji „Medalja Lajoša Vermeša“.

Vermešove plakete uručene su sportistima koji su ostvarili plasman od četvrtog do desetog mesta. Plakete je uručio Nikola Stantić, sportski novinar i organizator akcije „Medalja Lajoša Vermeša“.

Četvrto pripalo je Tamašu Kajdočiju iz Kluba dizača tegova Spartak. Zlatne medalje osvojio je na Prvenstvu Vojvodine, Prvenstvu Srbije i na Ekipnom prvenstvu Srbije kako u konkurenciji mlađih seniora do 23 godine i seniora. U na Gala kupu je bio prvi u apsolutnoj konkurenciji, Državni je rekorder u kategoriji preko 105 kg. 

Peto mesto podelili su Leona Rogić, koja je osvojila seniorsku zlatnu medalju na prvenstvu Srbije  u brzom klizanju, Andrej Barna, plivač Spartaka i državni rekorder na 50 metara i Lazar Tufegdžić fudbaler Spartaka. 

Nina Šabić, gimnastičarka Spartaka se nalazi na šestom mestu. Na Prvenstvu Srbije ima ekipno i pojedinačno zlato. U finalu takmičenja po spravama ima tri zlata i jednu bronzu, a kao članica juniorske reprezentacije ima osvojeno prvo mesto na međunarodnom memorijalu. Stefan Kostadinović, stonoteniser Spartaka našao se na sedmoj poziciji.  Stefan je godinama kapiten i lider Spartaka, igra i stoni tenis i ping-pong, a svoje kvalitete potvrdio je i u reprezentaciji Srbije. 

Na osmoj poziciji je Filip Kulić, subotički gimnastičar.  U Gimnastičkoj ligi Srbije Filip je bio prvi u višeboju, a pojedinačno po spravama je osvojio šest titula. Na Prvenstvu Srbije osvojio je ekipno prvo mesto, a bio je prvi na parteru i razboju. 

Deveto mesto podelile su Kristina Boja iz Jedriličarskog kluba Palić, prvakinja Vojvodine i Srbije, učesnik Prvenstva Evrope koje je održano u Portugalu i Nora Bognar, članica Planinarskog kluba Spartak koja je protekle godine bila prvakinja Srbije, ali i prvakinja Mađarske. 

Deseto mesto osvojio je Nemanja Jungić, odbojkaš Spartaka. Kapiten Subotičana je i 2020. godine bio jedan od najboljih igrača Spartaka, ali i Super lige Srbije.

1203_6.jpg

Nagradu za sportski podvig godine tradicionalno ide sportistima ili klubovima koji su na neki način posebno skrenuli pažnju na sebe. Ovu nagrada ide u znak sećanja na Luku Andrašića koji nas je prerano napustio, a tek je nagovestio sportske momente. Nagradu je uručio Lukin otac Slobodan Andrašić, a dobio je Danilo Dulić, plivač Spartaka. Danilo je 2019. godine najavio veliki sportski potencijal, a potom ga je povreda prekinula. Iako je borba za zdravlje trajala gotovo godinu dana, Danilo je zimskim medaljama potvrdio da je i tu bitku dobio. 

1203_3.jpg 1203_4.jpg

Dodeljena su i dva posebna priznanja, Prvu je zaslužio Ištvan Priboj kome je sport u njegovom životu bukvalno svakoga dana. I danas je aktivan, kako kaže, verovatno je najstariji aktivan sportista u Srbiji jer se i dalje takmiči na plivačkim maratonima i to vrlo uspešno. Drugo posebno priznanje pripalo je Gaboru Sagmajsteru koji je deset puta završio Dakar reli i  dobio status „Legenda Dakara“.

1203_1.jpg

  Share on Facebook