21.01.2022. Petak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Predavanje na temu - Ishrana mladih sportista
25.11.2021.

U Trofejnoj sali Sportskog saveza grada Subotice u sredu 23. novembra održano je predavanje namenjeno trenerima koji rade sa mlađim takmičarskim selekcijama na temu "Ishrana mladih sportista". 

Stručno predavanje održali su autori priručnika "Ishrana mladih sportista", Sabolč Halaši, Josip Lepeš, dr Nada Kostić Bibić i dr Karolina Berenji. Prisutne je pozdravio Dejan Vuković, generalni sekretar Sportskog saveza grada Subotice koji je istakao važnost ove teme. Veoma je bitna edukacija roditelja, trenera kao i samih mladih sportista o pravilnoj ishrani, kao i o vremenu i količini unošenja hrane u organizam. 

Sabolč Halaši, urednik i koautor izdanja ističe da je priručnik štampan u 300 primeraka i da je namenjen fakultetima, sportskim savezima, bibliotekama, sportskim klubovima – Kao bivši trener i čovek koji je i dalje aktivan u sportu i fizičkom vaspitanju shvatio sam da deca ne vode računa o pravilnoj ishrani, pa ni roditelji ni treneri. Tako sam se sa saradnicima dogovorio da napravimo priručnik koji će biti pristupačan svima, deci, roditeljima i trenerima. Priručnik je napisan na naučnim osnovama, ali tako da i deca od 10-12 godina tu razumeju. Ima i teorije, ali i praktičnog dela. Naime, pripremili smo recepte koji su formirani tako da pokrivaju periodu pre aktivnosti, tokom aktivnost i nakon aktivnosti. Vodili smo računa o odnosima ugljenih hidrata, proteina, masti, o vitiminima, mineralima.

Doktorica Nada Kosić Bibić ističe da pravilna ishrana ne mora biti zahtevna, ni skupa.  - Želimo da motivišemo trenere, roditelje i decu da razumeju šta podrazumeva pravilna ishrana, da shvate da je zdravlje izuzetan resurs za svakog pojedinca, te da time šta jedemo i pijemo utičemo da svoje zdravlje očuvamo. Deca moraju da razumeju od najranijeg perioda da se raznovrsno hrane, jer pravilna ishrana podrazumeva upravo to – raznovrsnu ishranu, kroz unošenje svih grupa namirnica. Da bi ste bili uspešan sportista morate imate kvalitetnu ishranu. Potrebna je samo malo bolja organizacija i sve se stiže. Trudili smo se kroz jednostavne recepte da pokažemo da se za kvalitetan obrok ne mora izgubiti tri sata u kuhinji. Moramo decu zanteresovati, a kada uđete sa njima u kuhinju i pokažete im osnovne principe, oni su spremni da eksperimentišu. Zdravlje je vredan resurs, ali nije nepresušan. Sve što želite da postignete, možete ako ste zdravi. To je preduslov. Znanje i zdravlje su osnovni resursi za decu u koje morate ulagati.

1251_2.jpg

  Share on Facebook