21.01.2022. Petak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Svečana dodela priznanja najboljim sportistima Subotice za 2021 godinu
23.12.2021.

U Velikoj većnici Gradske kuće svečano su dodeljena priznanja u akciji Izbor sportiste godine Subotice 2021. 

Ova akcija pokrenata je 1961 godine na inicijativu lokalnog nedeljnika "Subotičke novine" a danas je zajedno realizuju grad Subotica, Sportski savez Subotice i nedeljnik "Nove Subotičke novine". Na početku svečanosti prisutne je pozdravila Nataša Aleksić, član gradskog veća zadužena za sport i omladinu koja je čestitala dobitnicima vredna priznanja koja oslikavaju njihov trud i vredne sportske rezultate. Istakla je težinu godine koja je za nama, smanjeni su bili budžeti zbog Covida, ali uz pomoć države za najbolje klubove i razumevanje lokalne samouprave subotički sportisti su je uspešno okončali. Zahvaljujući razumevanju gradonačelnika Stevana Bakića u narednoj godini očekuju se lepe vesti za subotički sport, povećanje budžeta na 124 miliona dinara što će u velikoj meri pomoći klubovima. 

1261_9.jpg 1261_10.jpg

Prisutan je bio i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je uručio velike prelazne pehare najboljem seniorskom sportisti i najboljim klubovima, ŽFK Spartak i Rvačkom klubu Spartak. Gospodin Stevan Bakić je čestitao dobitnicima priznanja i istakao da se večeras vidi raskoš vrednih rezultata subotičkih sportista što je još jedan pokazatelj epiteta Subotica - grad sportova.  

Nagrađene je pozdravio i Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije. Davor je ostavio upečatljiv trag u ovoj akciji pošto je osam puta bio proglašen za najboljeg sportistu Subotice. 

1261_7.jpg

Najboljim pionirima plakete i pehare uručio je trofejni rvač i trener Sreten Damnjanović, predsednik UO Sportskog saveza Subotice. Najbolji u ovoj konkurenciji je jedriličar Palića, Nenad Zakić, koji je nastupao u klasi optimist, i bio bez premca na trkama u Srbiji. Na Kupu Srbije bio je prvi na rang-listi, na Prvenstvu Vojvodine i Prvenstvu Srbije bio je prvi u generalnom plasmanu klase optimist, te prvi u svojoj kategoriji. Bio je deo ekipe osvajača prvog mesta na Državnom prvenstvu u timskom jedrenju, Na Kupu jugoistične Evrope na Paliću bio je treći, dok je, takođe u sastavu reprezentacije Srbije bio učesnik Svetskog prvenstva u klasi optimist.

Drugo mesto pripalo je Matiji Pižurici, bokseru Spartaka, za koga ističu da je jedan od najtalentovanjih mladih boraca Srbije, a to je i potvrdio pozivom da bude deo državne reprezentacije. U 2021. godini bio je prvak Vojvodine i prvak Srbije.

Treće mesto pripalo je Eriku Martonu iz Gimnastičkog društva „Partizan Železničar“. Erik je u okviru Pionirske gimnastičke lige Srbije osvojio prvo mesto u višeboju, dok je u finalu po spravama osvojio prvo mesto na parteru, krugovima, preskoku i razboju, dok je na konju sa hvataljkama bio drugi. Sa ekipom ima prvo i drugo mesto. Na Prvenstvu Vojvodine je osvajao samo zlatne medalje.

Plasman od četvrtog do desetog mesta zauzeli su, plivač Boris Boršoš osvajač dva zlata i tri srebra na prvenstvu Srbije, Balaž Benčik Maša član kluba dizača tegova Spartak koji ima niz medalja, šesto mesto pripalo je Maji Ostojić, odbojkašici Spartaka koja je bila član reprezentacije Srbije koja je osvojila peto mesto na Evropskom prvenstvu, četverac veslačkog kluba Palić, Teodora Blagojević, Reka Arnold, Ana Bogosavljev i Boglarka Korhec zauzeo je sedmo mesto. Bertalan Molnar iz Jedriličarskog kluba Palić nalazi se na osmom mestu. Na devetom mestu je Mateja Borojević iz Džudo kluba Spartak, dok je deseto pripalo Eniko Fabian iz Biciklističkog kluba Spartak.

1261_6.jpg

Među juniorima je bila velika i jaka konkurencija. Plakete i medalje podelio je Vlado Tomić, direktor "Novih Subotičkih novina". Najbolja u juniorskoj konlkurenciji je Nina Šabić gimnastičarka Sokolskog društva Spartak, koja u zahtevnom sportu kao što je gimnastika, ostvaruje redak kontinuitet osvajanja najvrednijih priznanja. Iznenadile je sve, jer je u prvoj godini među juniorkama, već nadmašila starije i iskusnije gimnastičarke. Na prvenstvu Vojvodine osvojila je prvo mesto pojedinačno, prvo mesto u višeboju i prvo mesto u ekipnomo delu takmičenja. Na Kupu Srbije je bila deo drugopasirane ekipe, dok u finalu po spravama ima zlato i bronz. Na Prvenstvu Srbije je bila deo prvoplasirane ekipe, bila je prva u višeboju, a brojne medalje stigle su i u finalima po spravama. Članica je juniorske reprezentacije Srbije sa kojom je nastupala na jednom od najjačih turnira u regionu Memorijalu Marica Dželatović i Laza Krstić, gde je u konkurenciji reprezentativki iz deset zemalja, među gimnastičkim silama poput Rumunije i Bugarske bila treća u višeboju uz tri medalje po spravama.

Drugo mesto pripalo je Maksimu Puškaru atletičaru Spartaka, prvaku Vojvodine i Srbije i pobedniku Kupa Srbije. Maksim je bio treći na Balkanskom prvenstvu. Treće mesto zauzeo je rvač Spartaka, Marko Kopunović, pobednik Kupa Srbije, na prvenstvu Vojvodine je prvi kod kadeta i drugi kod juniora, dok je na Prvenstvu Srbije prvi kod kadeta, a treći kod juniora. 

Četvrto mesto zauzeo je biciklista Spartaka Mark Perčić, osvajač zlatne i srebrne medalje sa Kupa Srbije, ite zlatne i bronzane na Prvenstvu Srbije. Nikola Koltin, plivač Spartaka nalazi se na petom mestu. Ima tri titule prvaka Vojvodine, četiri titule prvaka Srbije. Filip Kulić, gimnastičar Partizana, nalazi se na šestom mestu rang-liste najboljih juniora. Prvak Srbije u višeboju, a na finalu po spravama je bio prvi na parteru, krugovima, preskoku, razboju i vratilu, te drugi na konju sa hvataljkama. Sedmo mesto pripada Eleni Baić iz Ženskog odbojkaškog kluba Spartak. Elena je članica prvog tima Spartaka koji nastupa u Super ligi Srbije. Bila je član kadetske reprezentacije Srbije koja je osvojila četvrto mesto na Svetskom prvenstvu. Nora Bognar iz Planiraskog kluba Spartak nalazi se na osmom mestu, prva u prvom kolu Prvenstva Srbije u penjanju na veštačkoj steni, na Omladinskom evropskom kupu u Bugarskoj je bila četvrta. Osvojila je sedam medalja na Otvorenom prvenstvu Mađarske. Deveto mesto zauzeo je Marko Pižurica, prvak Vojvodine i prvak Srbije. Na desetom mestu nalazi se Petra Buljovčić, takmičarka Jedriličarskog kluba Reful. Petra je bila prvakinja Vojvodine i Srbije u svojoj kategoriji. 

1261_5.jpg

Najboljim sportistima u seniorskoj konkurenciji priznanja je dodelila Nataša Aleksić, članica gradskog veća zadužena za sport i omladinu.  Najbolji seniorski sportista je Andrej Barna, plivač Spartaka, koji je ove godine bio posvećen međunarodnim izazovima. Na Prvenstvu Evrope je bio sedmi i deveti, dok je na Olimpijskim igrama učestvovao u tri discipline. Najbolji rezultat je ostvario u trci na 100 metara kraul stilom gde je bio deveti. Tokom 2021. godine oborio je dva državna rekorda, skinuo je sa trona Milorada Čavića, pa je sada najbrži srpski plivač u istoriji na 50 i 100 metara kraul stilom.

Drugo mesto zaslužio je Sebastijan Nađ, rvač Spartaka, koji je bio prvak Vojvodine i Srbije, pobednik Kupa Srbije, ali i deo ekipe koja je vratila titulu ekipnog državnog prvaka u Suboticu. Kao standardni član reprezentacije istakao se na Prvenstvu sveta gde je osvojio sedmo mesto.Treće mesto zauzeo je Nenad Pavković iz Kluba podvodnih aktivnosti Spartak, šampion i vicešampion Srbije. Na međunarodnom Kupu Šibenika osvojio je dve srebrne medalje, ali i postavio dva nova državna rekorda, na Svetskom prvenstvu je bio osmi, uz još jedan nacionalni rekord. Postao je prvi sportista u Srbiji koji je na dah preronio više od 200 metara.

Četvrto mesto pripalo je Tijanu Filipović, fudbalerki Spartaka. Bila je deo ekipa koja je još jednom osvojila duplu krunu u Srbiji, ekipe kojoj je malo sreće nedostajalo za istorijski uspeh u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Izabrana je za najbolju fudbalerku Super lige, u sezoni 2020/21 postigla je 41 gol i bila golgeter Super lige, a u tekućoj sezoni je na jedanaest mečeva postigla već 33 gola. Peto mesto pripalo je Stefanu Kostadinoviću, članu Stonoteniskog kluba Spartak Infostud. Proteklog vikenda je osvojio treće mesto na Pojedinačnom prvenstvu Srbije. Osvojio je tri bronzane medalje na Balkanijadi. Tamaš Kajdoči iz Kluba dizača tegova Spartak je bio šesti. Državni je rekorder za seniore i mlađe seniore, bio je prvak Vojvodine i prvak Srbije, te deo ekipe koja je osvojila titulu ekipnog prvaka Srbije. Na Gala kupu je osvojio prvo mesto. Ove godine nastupio je i na Prvenstvu Evrope za seniore gde je bio dvanaesti.

Veljko Gligorić, bokser Spartaka, zauzeo je sedmu poziciju. Bio je prvak Vojvodine i prvak Srbije. Osmo mesto zauzela je Kristina Boja iz Jedriličarskog kluba Spartak. Ona je prešla polako u kategoriju seniorki, ali se i tu dobro snalazi. Nemanja Jungić iz Muškog odbojkaškog kluba Spartak nalazi se na devetom mestu. Kapiten je ekipe i jedan od najvažnijih igrača u  timu koji godinama unazad igra značajnu ulogu u odbojkaškoj Srbiji. Na desetom mestu je plivačica Spartaka Jovana Đurić, trostruka prvakinja Vojvodine i dvostruka prvakinja Srbije u plivanju.

1261_8.jpg

Nagrade predstavnicima najboljih klubova Subotice u 2021. godini uručio je Dejan Vuković, generalni sekretar sportskog saveza Subotice. Prema odluci žirija prvo mesto ravnopravno dele Ženski fudbalski klub Spartak i Rvači klub Spartak koji su prvaci Srbije. Fudbalerke su ponovo kompletirale duplu krunu. Malo sreće ih je delilo do istorijskog uspeha Ligi šampiona. Rvači Spartaka su osvojili 23 ekipnu titulu prvaka Srbije. Na putu do trofeja Spartak je dva puta savladao najvećeg rivala proteklih godina, Proleter iz Zrenjanina.

Drugo mesto zauzeo je Klub dizača tegova Spartak, koji je odbranio titulu državnog prvaka, sedamnaesti put uzastopno, a to je već 23. titula državnog prvaka. Treće mesto pripalo je Muškom odbojkaškom klubu Spartak. Od kako su se vratili u Super ligu Srbije, odbojkaši Spartaka svake godine pokazuju svoj kvalitet. 

Od ove godine dodeljuju se tri ravnopravna priznanja za sportiste veterane koja nose ime po Milenku Brustulovu, nekadašnjem novinaru Subotičkih novina i osnivaču ove akcije. Priznanja je dodelio Nikola Stantić, novinar Novih Subotičkih novina. Nagrađeni su Radovan Radulović, atletičar Spartaka, plivač Ištvan Priboj i džudista Milan Bogić, osvajač sedmog mesta na Prvenstvu sveta. 

Podeljena su i posebna priznanja za rezultate i jubilje. Ova priznanja dodelio je Atila Kikić, predsednik Skupštine Sportskog saveza Subotice. Priznanja su dobili: 

  • Laslo Ubori za svakodnevni rad u atletici 55 godina. Bio je sportista, olimpijac, prvak Balkana, najbolji sportista senior u ovoj akciji, a kasnije sportski radnik, trener i sudija.
  • Veselin Uzelac iz Parastreličarskog kluba Veteran, dvostruki prvak Srbije, dvostruki državni rekorder, član reprezentacije, a bukvalno je jedan krug odlučio da, na žalost, ne ode na Paraolimpijske igre.
  • Jedriličarski klub Reful za deset godina postojanja
  • Zvonko Bačić iz Muškog odbojkaškog kluba Spartak. Zvonko je bio igrač, trener i sportski radnik.
  • Jasmina Nađ, takmičarka Kluba borilački veština Ultimat fajter Spartak, koja je ostvarila odlične rezultate na svim takmičenjima u kojima se takmičila
  • Veso Avram, osvajač bronzane medalju na Šahovskoj olimpijadi slepih i slabovidih.
  • Mihalj Kovač za šesdeset godina provedenih u aero sportu.  
  • Aleksandar Štajnfeld član džudo kluba Mija i Zorka koji je tokom 2021. godine imao 49 borbi, pobedio je u 48 i osvojio 11 zlatnih medalja. 
1261_3.jpg 
1261_4.jpg
  Share on Facebook