28.05.2022. Subota

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Mali sajam sporta
21.03.2022.

Subotica je danas bila domaćin „Malog sajma sporta“, jednodnevne manifestacije koja je održana u organizaciji Sportskog saveza Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza grada Subotice i subotičke lokalne samouprave. „Malom sajmu sporta“, na kome je u cilju promovisanja bogate sportske ponude ovog grada i zdravog načina života na centralnom gradskom trgu svoj rad predstavilo više od trideset sportskih kolektiva sa preko 300 članova, prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Žugić, predsednik Sportskog saveza Srbije (SSS) Davor Štefanek, generalni sekretar SSS Goran Marinković, potpredsednik SSS Damir Mikec, savetnik u Savezu Siniša Radanović, generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine Mladen Stojšin i predsednik Sportskog saveza Subotice Sreten Damnjanović.

1278_2.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na otvaranju manifestacije, kazao da mu je zadovoljstvo kada Subotici u goste dođu predstavnici Ministarstva za omladinu i sport i Sportskog saveza Srbije da im se, kako je rekao, „kao grad pohvalimo našim sportskim duhom“.

„Imamo i čime da se pohvalimo, jer naši sportisti svojim rezultatima stalno potvrđuju zbog čega je Subotica ’grad sportova’. Sportsko društvo Spartak je najveće sportsko društvo u državi Srbiji, broji 28 klubova od kojih se devet takmiči u najjačim ligama u našoj zemlji. Imamo prvaka Srbije u ženskom fudbalu, rvanju i dizanju tegova, a kuglaši nam se bore za tu četvrtu titulu. Zaista za ponos“, istakao je Bakić.

Dodao je da ovaj grad ima i niz veličanstvenih sportista, osvajača evropskih i svetskih odličja.

1278_7.jpg

„Subotica je dala i 14 osvajača olimpijskih medalja. Podsetiću da su Joška Takač, Tihomir Bata Ognjanov i Dušan Maravić osvojili olimpijske medalje u fudbalu, Refik Memišević, Momir Petković i Davor Štefanek u rvanju, Eleonora Vild, sada Đoković, i Nikola Kalinić u košarci, dok je Đula Mešter osvajač dve olimpijske medalje u odbojci. Ovo su imena koja svaki gradonačelnik mora da zna i da ih izgovara sa velikim poštovanjem, jer oni su najveći ambasadori ovoga grada i najveće patriote ove države“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da je saradnja lokalne samouprave, Sportskog saveza grada Subotice, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Sportskog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta izuzetno dobra, i da se kroz tu snažnu saradnju i zajednički rad na unapređenju sportske infrastrukture obezbeđuje prostor da se mladi uključe u sportske aktivnosti.

„Lokalna samouprava se trudi da isprati sportske rezultate svojih klubova, udruženja i sportista. I zato smo ove godine u budžetu za sport opredelili rekordnih 124,58 miliona dinara, što je čak 50 miliona dinara više nego prethodne, 2021. godine. I grad će uvek da se trudi da obezbedi sve uslove za naše mlade, za sportiste, sportske klubove i sportska udruženja“, naglasio je Bakić.

Naveo je da grad Subotica ima i dugu tradiciju u organizaciji dodele nagrada najboljim sportistima i sportskim kolektivima.

„Tradicionalna akcija ’Sportista godine Subotice’ u našem gradu organizuje se još od 1961. godine, a pre nekoliko dana podeljena su priznanja ’Medalja Lajoša Vermeša’. To je bio sportski brend, sportsko ime toga vremena i pionir u oživljavanju olimpijskog duha ovoga grada. Subotica ima čime da se ponosi. Grad će se truditi da i ubuduće, zajedno sa resornim ministarstvom i pokrajinskim sportskim organima, obezbedi što je moguće bolje uslove za bavljenje sportom. Smisao današnjeg okupljanja jeste da se što više mladih uključi u sportske aktivnosti, da vodi zdrav život i da nauči sve one vrednosti života koje su ispravne“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Snežana Žugić se zahvalila na gostoprimstvu gradonačelniku Stevanu Bakiću i Davoru Štefaneku i podsetila na bogatu i dugu tradiciju subotičkog sporta.

„Vidim i veliku perspektivu da sportisti Subotice nastave sa osvajanjem medalja i postavljanjem novih rekorda, jer imaju predivnu podršku i uzore u svom gradu. A, Ministarstvo će uvek biti tu da pomogne grad Suboticu, njene sportiste i njene mlade“, rekla je Snežana Žugić.

Manifestaciju je svečano otvorio Davor Štefanek koji je, tom prilikom, izrazio zahvalnost svima onima koji su doprineli da se danas u Subotici uspešno organizuje „Mali sajam sporta“.

„Zahvaljujem se i roditeljima, bakama i dekama svih mladih sportista na podršci koju im pružaju i vremenu koje za njih izdvajaju, kao i njihovim trenerima koji se maksimalno trude da im prenesu svoje znanje kako bi sport u Subotici podigli na još viši nivo. Ovi mališani imaju uzore, jer Subotica zaista ima velike šampione i bogatu sportsku tradiciju. Hajde da tu tradiciju i dalje negujemo, neka vas ne mrzi da idete u sportske hale, na strunjače, na fudbalske terene, jednostavno da se bavite sportom koji je izuzetno važan“, rekao je, između ostalog, Davor Štefanek.

Program „Malog sajma sporta“ obogatila su predavanja koja su, u Velikoj većnici Gradske kuće, održali doc. dr Srđan Marković, u ime organizacije Aktivnija Srbija na temu „Osnove kondicionog trenera sportista“, i prof. dr Milica Vukašinović Vesić, u ime Antidoping agencije Republike Srbije sa temom „Osnove borbe protov dopinga u sportu".

1278_3.jpg 1278_4.jpg

Na centralnom gradskom trgu, pedeset mališana iz Predškolske ustanove „Naša radost“ vežbalo je uz Savez za predškolski sport i fizičku aktivnost u okviru projekta „Sport je važan da bi bio zdrav i snažan“. Davor Štefanek i Damir Mikec razgovarali su sa najmlađima na temu „Kako se postaje šampion“.

U okviru „Malog sajma sporta“, gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima sastao se, u Zelenoj sali Gradske kuće sa Snežanom Žugić, Davorom Štefanekom, Goranom Marinkovićem, Damirom Mikecom, Sinišom Radanovićem i Sretenom Damnjanovićem.

1278_5.jpg 1278_6.jpg

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, gradonačelnik Bakić je zajedno sa saradnicima i gostima obišao mini-terene na kojima su sportski klubovi, škole sportova i sportska udruženja predstavili svoj rad.

„Mali sajam sporta“ u Subotici je održan po treći put.

  Share on Facebook