23.07.2024. Utorak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Refik Memišević

Refik Memišević rođen je 14. maja 1956. godine, u Bačkom Novom selu. Juniorski prvak države postaje sa 16 godina. U Suboticu i RK Spartak dolazi 1976. godine, gde ga preuzima poznati stručnjak Stevan Gion. Prelazak u Spartak bio je pravi potez i za Braleta i za klub, ali i za tadašnje jugoslovensko i svetsko rvanje. Memišević je u karijeri osvojio ukupno osam titula prvaka države.

Izuzetni su bili njegovi rezultati na međunarodnoj sceni. Izdvojićemo samo njegova najveća takmičenja. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1984. godine, a na Svetskim prvenstvima osvojio je 1. zlatnu, 2. srebrne i 1. bronzanu medalju. Ukupno je osvojio 77 medalja na raznim takmičenjima.

Svi ovi trofeji koje je osvajao na domaćoj i međunarodnoj sceni, doprineli su da je dobijao niz značajnih društvenih priznanja. Na nivou grada Subotice dobio je najviše priznanje „Oktobarska nagrada grada Subotice, a bio je proglašen 4 puta za najuspešnijeg sportistu Subotice. Na nivou Vojvodine dobio je najveće društveno priznanje nagradu „Jovan Mikić Spartak i bio proglašen tri puta za najboljeg sportistu AP Vojvodine. Od svetske rvačke federacije FILA 2000. godine, primio je zlatnu značku FILA za unaprađenje i razvoj rvanja. Po završetku sportske karijere, posvetio se radu u svom klubu RK Spartak.

Osvajač srebrne medalje na XXIII Olimpijskim igrama u Los Anđelesu u rvanju grčko-rimskim stilom u superteškoj kategoriji (130kg).

Put do srebrne medalje,
1. kolo: Blatnik (SAD) 0:2 (diskv, pasivnost),
1. kolo repesaža: Ando (Japan) 2:0 (diskv),
2. kolo: Poliklidis (Grčka) 2:0 (diskv),
3. mesto: Dolipši (Rumunija) 2:0 (diskv).

Plasman:

1. Džefri Blatnik (SAD), 2. Refik Memišević (Jugoslavija), 3. Viktor Dolipši (Rumunija), Panajotis Pikilidis (Grčka)

150_1.jpg

150_2.jpg

150_3.jpg

  Share on Facebook