23.07.2024. Utorak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Sportsko društvo gluvonemih Bačka

Svetski prvaci

Prva savezna smotra sportista sa oštećenim sluhom održana je 1948. godine u Subotici. Okupljeni sportisti su se nadmetali u atletskim disciplinama, gimnastici i višeboju. Posle ovog dobro organizovanog takmičenja ubrzan je razvoj fizičke kulture i sporta među gluvonemima. Prvo je formiran Kuglaški klub 1950. godine, a šest godina kasnije, pod imenom Omladinac, osnovana je i nova organizacija sportista oštećenog sluha koji su se bavili - rukometom. Nešto kasnije, osnovana je i streljačka sekcija. Tako su 1958. godine ispunjeni uslovi za organizovanje sportskog društva, pošto su već postojala tri kluba. Otada, pa do danas, neprestano deluje SD Bačka.
Za prvog predsednika izabran je nekadašnji atletičar Miloš Adamov-Mida, koji se i danas bavi sportom, najčešće bacajući kuglu. Adamov ima velike zasluge za razvoj sporta medu gluvonemima. Na čelu ove organizacije bio je pune dve decenije. Dužnost predsednika je, zatim, preuzeo Petar Anišić. Danas je predsednik Antun Miler. Sportsko društvo gluvonemih Bačka sada broji oko 120 aktivnih članova.
Rukometaši su sedam puta osvajali prvenstvo države. Mnogi igrači su stekli i međunarodnu reputaciju, pošto je Jugoslavija od 1969. godine četiri puta osvajala prvenstvo sveta u rukometu za sportiste sa oštećenim sluhom. Većinu reprezentativaca sačinjavali su subotički igrači. U osvajanju zlatne medalje Beograda imali su najviše udela Jožef Almaši, Jožef Demus, Branko Grubor, Milovan Krspogačin, Mirjan Mali i Šandor Nađ. Njihov trener Ivica Čović od 1969. godine je i savezni kapiten za rukomet
Rvački klub je osnovan 1969. godine. Za proteklih 15 godina postigao je zapažene rezultate. Ekipa je 1979. godine dospela u Prvu saveznu ligu, a neki članovi kluba bili su i reprezentativci. To su: Dušan Jakob, Jovan Radakov, Šandor Erdedi. Peter Tot, Stevan Petrović i Mirko Knežević. Dušan Jakob bio je i pojedinačni prvak Jugoslavije. Članovi SD Bačka učestvovali su sa vrlo dobrim rezultatima i na svetskim prvenstvima. Dušan Jakob pobedio je na tri svetska prvenstva. Prvaci su bili i Stevan Petrović, Jovan Radakov, Mirko Knežević, Šandor Erdedi i ViLmoš Karolj, a osvajači medalja još i - Milisav Radović, Ivan Nađ, Laslo Sokolai, Mihajlo Knadrač (rvanje grčko-rimskim stilom), Dušan Jakob, Ivan Nađ, Jovan Rada kov, Mirko Knežević i Borislav Narandžić (slobodnim stilom).
Njihovom uspesima znatno su doprineli trener Andrija Berenji, kao i osnivač rvanja među sportistima sa oštećenim sluhom Bela Torma. U klubu je jedno vreme, sa uspehom, radio i Boško Marinko. Sada na osposobljavanju i podmlađivanju rvačke ekipe upomo radi trener Janoš Nađ.
Strelci su, takođe, više puta osvajali državno prvenstvo. Na njihovoj Olimpijadi, 1957. godine, Rista Kojić osvojio je zlatnu i srebmu medalju. Četiri godine kasnije, ponovo osvaja srebmu medalju. Strelci sada učestvuju na takmičenjima u Subotičkoj ligi. Najistaknutija takmičarka je Irena Nađ Mihajlović.
SD Bačka je 1969. godine na rang listi najuspešnjih sportskih organizacija grada bilo svrstano na treće mesto.

21_1.jpg
Reprezentativci Jugoslavije, osvajači medalja na Svetskim sportskim igrama gluvonemih 1969, u Beogradu,
s leva na desno M Krspogačin, J Almaši, B. Grubor, P Krspogačin, M. Radović, S Nađ, I. Nađ, A. Krmpotić i M. Mali

  Share on Facebook