18.05.2024. Subota

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Brzo čitanje i mudro učenje
20.03.2023.

Poštovani klubovi, treneri, roditelji, sportisti i ostali sportski činioci,

svi zajedno smo svesni velikog broja izazova sa kojima se sreću vaša i naša deca, zbog činjenice da oni nisu "samo" učenici, već i deca sportisti - što je jedna posebna kategorija stanovništva.

U današnjem školskom sistemu deca sportisti su kao i ostala deca opterećena obimnim školskim gradivom i to neminovno dovodi do problema nedostatka vremena, koje sa sobom sa jedne strane povlači probleme oko škole u smislu izostanaka, nagomilanog gradiva, loših ocena, opomena itd. a sa druge strane trpi i sportski život, jer deca ne mogu redovno da dolaze na treninge ili utakmice, pa se dosta njih usled takvog nesklada između škole i sporta odlučuje da odustane od sporta,  što je tragično, jer sport u ovom vremenu globalizacije i brzog života ima krucijani značaj za njihov psiho-fizički i socijalno-društveni razvoj u dobu odrastanja. 

Unazad par godina smo identifikovali ovu problematiku unutar velike većine sportskih klubova grada Subotice i to na svim nivoima (od nižih i viših razreda osnovne škole, preko učenika srednje škole, pa sve do studenata na fakultetima) i pokušavali da nađemo rešenje koje bi pomoglo pre svega deci i roditeljima, pa onda i svi nama koji smo zaduženi za rad sa njima u sportskim klubovima.

U prethodnom periodu u Sportskom savezu grada Subotice su vođeni ozbiljni i konkretni razgovori na ovu temu sa ljudima koji se, osim pozivom sportskog učitelja - trenera, bave i metodologijom zvanom "Brzo čitanje i mudro učenje". Ova metodologija namenjena je uzrasno svim kategorijama dece, a najbolje rezultate davala je upravo kod dece koja su, osim redovnog školovanja, dodatno "opterećena" vanškolskim aktivnostima. U tom smislu, osmislili smo model kursa za kategoriju dece sportista koji bi kod polaznika razvio jednu novu životnu veštinu (koja ostaje trajno u njima) i dao im jedan moćan “alat” na putu ka školskom i sportskom uspehu.

CILJEVI KURSA ?

Ø  3 - 5 puta BRŽE čitanje u odnosu na svu "ostalu" decu,

Ø  Povećanje sposobnosti za BRŽE i SVRSISHODNIJE odvajanje bitnih činjenica od manje bitnih (mudro učenje),

Ø  TROSTRUKO brže pamćenje obrađenog štiva bez obzira na tematiku

KONKRETNI ISHODI KURSA ?

Ø  Drastična UŠTEDA vremena koje će dete uložiti u savladavanje školskog gradiva,

Ø  Povećanje sposobnosti učenja i usvajanja novih znanja, tzv. "learnability" odnosno, ubrzano prilagođavanje novim situacijama, što je, u današnjim savremenim uslovima izuzetno važna, a potpuno nepoznata ili zanemarena veština,

Ø  Povećanje sposobnosti rada i učenja U GRUPI, što će olakšati nadoknadu propuštenog gradiva, ali isto tako, na primer,   sportske treninge učiniti efikasnijim, bilo u ekipnim, bilo u individualnim sportovima.

Ø  Povećanu motivisanost deteta za učenjem, radom i pronalaženjem novih znanja i veština - dobro raspoloženje deteta,

Ø  Situacija u kojoj je MOGUĆE istovremeno biti i bolji učenik i bolji sportista, što je verujemo, jedna nova vrednost koju možemo pružiti deci.

TRAJANJE I DINAMIKA KURSA?

Ø  Kurs se održava u dva godišnja školska ciklusa (proleće i jesen)

Ø  Kurs podrazumeva ukupno 18 radionica (17 + 1 završna radionica sa roditeljima)

Ø  1x - 2x nedeljno (termini u večernjim satima zbog škole i sporta) u trajanju od 90 minuta

Ø  Uzrast i podela dece u 2 grupe (osnovna škola 10-14 god. i srednja škola 15-18 god.)

Ø  Za decu od 7 do 10 godina biće organizovana grupe za jesenji ciklus (Septembar 2023.)

Ø  Maximalan broj dece po grupi je 12

Ø  Kurs bi se održavao u adekvatnim prostorijama u samom centru Subotice

CENA KURSA?

S obzirom na zajedničku inicijativu Sportskog Saveza grada Subotice i franšize "Brzo čitanje i mudro učenje" cena (sa zaračunatim popustom za sve koji se prijave preko Sportskog Saveza) iznosi 200€ (cena redovnog kursa je 300€).

AKTIVNA PODRŠKA ?

Za vreme i nakon sprovođenja kursa deci će biti omogućena aktivna podrška u vezi svega vezanog za lakšu primenu veština brzo čitanja i mudrog učenja.

INFO VEČE ?

Za svu zainteresovanu decu i roditelje biće organizovano info veče na kome će moći da se upoznaju sa svim mogućnostima i benefitima ovog kursa. 

ROK ZA PRIJAVE:

Primarni rok za prijave je 30. mart 2023.

 

PREDAVAČ – INSTRUKTOR:

Sa decom će raditi Nebojša Bređan, bivši sportista nacionalnog ranga i međunarodno licencirani sportski (UEFA) i poslovni trener, sa preko 35 godina sportskog i 15 godina trenerskog staža, ujedno trener u razvojnom pogonu Ženskog fudbalskog kluba "Spartak" iz Subotice.

 

Radujemo se da aktivno i zajednički pomognemo deci. Za više informacija, budite slobodni da se obratite na broj telefona 062 932 93 54 – Nebojša Bređan

1374_1.jpg

  Share on Facebook