24.06.2024. Ponedeljak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Komemoracija za Todora Rakića Tošu
04.05.2023.

In memoriam Todor Rakić – Toša (1941-2023)

U Subotici je preminuo Todor Rakić – Toša, čuveni stonoteniser i još čuveniji trener. Stoni tenis je počeo da igra 1952. godine, prvi trener mu je bio Vilim Harangozo, svetski prvak u igri parova, trener reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Nemačke.

U svojoj trenerskoj karijeri bio je zamenik selektora muške reprezentacije Jugoslavije, a kasnije je bio i selektor ženske reprezentacije Jugoslavije. Najbolje rezultate postigao je u Spartaku iz Subotice koga je preuzeo 1966. godine. Sa Spartakom je ostvario sjajne rezultate. Bio je trener Zorana Kalinića, svetskog prvaka u igri parova, Bele Mesaroša, reprezentativca Jugoslavije a nakon njih i Mirku Gavriloviću, Aleksandru Matkoviću, Robert Santou, igračima koji su uvek bili u vrhu jugoslovenskog i srpskog stonog tenisa.

1384_2.jpg

Vrhunac njegovog trenerskog rada je uspeh muške ekipe u evropskom Kupu sajamskih gradova, koji je ekipa Spartaka osvojila u dva navrata, a jednom bila druga, te jednom u polufinalu Kupa šampiona Evrope. Sa Spartakom je osvojio šest titula ekipnog državnog prvaka. I sve to je Spartak uradio sa lokalnim igračima, što nikome iz Evrope do danas nije uspelo.

Na komemorativnom skupu koji je održan u Trofejnoj sali Sportskog saveza grada Subotice od Todora Rakića su se oprostili brojni igrači i saradnici, u ime Stonoteniskog saveza Srbije obratio se Milorad Trpkovski, a u ime STK Spartak Infostud Aleksandar Matković.

Sahrana Todora Rakića obavljena je u sredu 3. maja na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.  

Neka mu je večna slava !

1384_3.jpg

  Share on Facebook