21.06.2024. Petak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Stručno predavanje bolesti zavisnosti od igara na sreću
18.04.2024.

Na Radničkom univerzitetu održana je stručna tribinu na temu prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću „Zdrave granice – zdrava igra“ u organizaciji udruženja AGOS.

Tribina je bila namenjena stručnoj javnosti sa temom prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću koja je od velikog značaja za društvo u celini. Prisutne je na početku pozdravila Nataša Aleksić, član gradskog veća zadužena za sport i omladinu, pošto je lokalna samouprava zajedno sa Sportskim savezom Subotice suorganizator ove stručne tribine. Zahvalila se udruženju AGOS što su u Subotici prepoznali partnera i da je cilj da zajedno informišu građane o ovom problemu.

1472_2.jpg

Predsednik udruženja Dragan Škrbić, proslavljeni sportista i rukometni reprezentativac osvajač niza medalja, istakao je da je u fokusu Udruženja rad na prevenciji zavisnosti od igara na sreću. Uz pomoć ovakvih tribina pokreću se dijalozi i povećava svesti o značaju prevenciji i edukaciji kako preventivno reagovati da bi se smanjio rizik od posledica. Želja je da se ukaže na to koje su granice zdravog igranja.

1472_1.jpg

Stručno predavanje održala je dr Olivera Sbutega Filipović, specijalista psihijatrije iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu (Drajzerova) koja ima dugogodišnje iskustvo u prevenciji i lečenju zavisnosti. - Potrebno je da se napravi razliku između toga šta je zabava i na koji način može odgovorno da se kocka ili kladi, a kada to prerasta već u problem. Postoje određeni znaci kada se iz tog nekog odgovornog kockanja prelazi u rizično, odnosno problematično kockanje. Neki od prvih znakova su da se više novca troši, provodi se veći vremenski period u takvim objektima i počinje se sa prikrivanjima u porodici. Kada govorimo o mladima, to je pad u efikasnosti i ignorisanje obaveza. Potrebno je da reagujemo na vreme, da razgovaramo, imamo strpljenja bez očekivanja da će osoba koja ima problem sa kockanjem razumeti šta joj kažemo. Adolescencija je sama po sebi rizičan period, znamo da je kockanje ilegalna radnja do 18. godine života, ali naši mladi sa tim se susreću već od 16 godine života. Pacijenti sa zavisnošću od kockanja su najčešće između 20 i 40 godine, uglavnom muške populacije.

Tribini su prisustvovali članovi Gradaskog veća iz resora socijalne zaštite, sporta i omladine Ilija Đukanović i Nataša Aleksić kao i sekretar Sportskog saveza Subotice, Dejan Vuković.

1472_3.jpg

  Share on Facebook