21.06.2024. Petak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Poseta Sportskom savezu Srbije povodom titule koju je dobila Subotica od ACES Europe
10.05.2024.

U okviru promocije Subotice Evropskog grada sporta za 2024. godinu u Sportskom savezu Srbije organizovan je sastanak kod generalnog sekretara Gorana Marinkovića na kojem su grad Suboticu predstavljali članica veća zadužena za sport Nataša Aleksić i sekretar Sportskog saveza Subotice, Dejan Vuković

Predstavljeni su kriterijumi po kojem je Subotica posle Zrenjanina jedina u Srbiji dobila ovo zvanje od ACES Europe. Komisija koja je boravila prošlog maja u Subotici bila fokusirana na sportske aktivnosti koje se održavaju u našem gradu pre svega za sporstke manifestacije namenjene za mlade sportiste, rekreativce i žene u sportu dok su  rezultati vrhunskog sporta ipak u drugom planu.  

Dejan Vuković, sekretar Sportskog saveza Subotice istakao je važnost ovog zvanja jer je Evropska komisija prepoznala napore koji se u Suboticiu ulažu u razvoj sporta u svim segmentima - Čast nam je što je Subotica ponela titulu Evropskog grada sporta, veliko je to priznanje za sve nas koji se bavimo oblašću sporta svakodnevno već dugi niz godina. Takođe ovakvo zvanje nas obavezuje da budemo još bolji i u vremenu koje tek dolazi unapređujemo i nadograđujemo naše akcije. Komisija je bila posebno zadovoljna radom sa mlađim selekcijama, brojem rekreativaca koji se bave raznim vidovima sportske eaktivnosti, učešće osoba sa invaliditetom u sistemu sporta, kao i velikim brojem žena u sport koji u našem gradu ostvaruju zapažene rezultate. Skoro 30 procenata stanovništva u Subotici se bavi nekim vidom sporta.

Sporstki savez Subotice zajedno sa Sportskim savezom Srbije organizuje nekoliko akcija - Ove godine biće organizovano još više manifestacija za rekreativce i decu. Ponosni sk na akciju „Budi zdrava – vežbaj sa nama“ koja je započela pre pet godina u saradnji sa Sportskim savezom Srbije i okviru koje žene dva puta nedeljno besplatno vežbaju sa licenciranim fitnes trenerom koji je edukovan u sklopu ove akcije. Od ove godine, proširili smo akciju, pa se treninzi odvijaju i u okviru gerontološkog centra sa najstarijim sugrađanima. Takođe smo se uključili u akciju Sportskog saveza Srbije pod nazivom „Liga malih šampiona“. Deca od 5 do 7 godina iz 20 objekata predškolske ustanove od marta meseca vežbaju, trkaju se i prelaze poligone, a finale „Lige malih šampiona“ očekuje nas 28. maja - rekao je Vuković i najavio nove akcije koje se očekuju tokom letnjeg raspusta za špake osnovnih škola 

- Tokom leta, kada se završe škola, vrtić i obaveze u klubovima Sportski savez Subotice i grad Subotica u saradnji sa klubovima organizovaće veliki broj besplatnih treninga tokom tri meseca. Sem najpopularnijih sportova, naši najmlađi sugrađani će moći i da treniraju tenis, stoni tenis, džudo, biciklizam, jedrenje, plivanje, veslanje... Tako deca koja se već bave sportom, mogu da oprobaju svoje veštine u nekoj drugoj sportskoj grani, a ona deca koja se ne bave sportom nadamo se da će to učiniti za ovaj letnji raspust, jer će se bolje upoznati sa mogućnostima za trening u Subotici - na ovaj način sinergija lokalne samouprave teritorijalnog sportskog saveza i klubova ima za cilj da što više Subotičana privuče sportu i rekreaciji.

1477_1.jpg

- Savez u saradnji sa Resorom za sport i omladinu Subotice već treću godinu organizuje besplatna škola plivanja. Godišnje oko 600 mališana savlada ovu veštinu i zavoli je. Želimo da svako dete u Subotici nauči da pliva, pa se uz odličnu saradnju sa osnovnim školama iz godine u godinu nastavlja akcija i povećavamo broj polaznika u skladu sa potrebama - naglasio je Vuković.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković osvrnuo se na ciljeve i saradnju najmasovnije sportske organizacije i teritorijalnih sportskih saveza - Sportski savez Srbije je ponosan što je nakon Zrenjanina i Subotica proglašena za Evropski grad sporta. Verujemo da predan rad naših kolega iz teritorijalnih sportskih saveza svake godine postaje sve upečatljiviji, što prati i velika pomoć i podrška lokalne samouprave. Ono što je cilj svih akcija Sportskog saveza Srbije jeste približavanje sporta deci, ali i svim građanima Srbije, kako bi se stekle prave navike, što čini stanovništvo naše zemlje zdravijim. Drago nam je da je u izboru Subotice za Evropski grad sporta doprineo i niz akcija koje Sportski savez Subotice sprovodi u saradnji sa Sportskim savezom Srbije – rekao je Marinković.

Sportski savez Subotice će i ove godine imati svoju prezentaciju uz brojne teritorijalne saveze na Velikom sajmu sporta koji će se održati u Beogradu od 20. do 22. septembra.

  Share on Facebook