23.07.2024. Utorak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Najavljen turnir Stevan Ćele Vilotić
28.08.2013.

Subotica će od 05-10. septembra biti domaćin 20. memorijalnog turnira Stevan Ćele Vilotić, na kojem učestvuje šest reprezentacija igrača do 19 godina: Belgija, Francuska, Izrael, Mađarska, Ukrajina i Srbija.

Turnir je u organizaciji Fudbalskog Saveza Srbije uz pomoć i suorganizaciju resora za sport grada Subotice. Po rečima organizatora očekuje se izuzetno kvalitetan turnir. Srbija je ovogodišnji prvak Evrope U19, a na turniru će po prvi put učestvovati i reprezentacija Francuske, finalista Prvenstva Evrope. Tu su još Ukrajina prvak Evrope od pre dve godina, zatim Izrael prošlogodišnji pobednik turnira, Belgija koja beleži sve bolje rezultate u mlađim kategorijama i uvek neugodna reprezentacija Mađarske.

Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport zahvalio se Fudbalskom savezu Srbije na poverenju koje je dobio Grad Subotica da bude domaćin ovako kvalitetnog i značajnog turnira za mlade fudbalere. - Zadovoljan sam što smo ponovo domaćini ovog prestižnog turnira koji ove godine ponovo broji 6 reprezentacija. Od dosada održanih devetnaest turnira samo jedan nije bio u našem gradu što sigurno govori o dobrim uslovima i kvalitetnom radu naših sportskih radnika koji pomažu u organizaciji. Ove godine pored terena u gradu uključen je i fudbalski teren iz vangradske mesne zajednice, Tavankuta koji je vrlo rado prihvatio domaćisntvo jedne utakmice. Ne treba zanemariti ni činjenenicu da će Subotica ovim turnirom imati veliku korist i u turističkom pogledu pošto će reprezentacije boraviti 6 dana u Subotici.

Odigraće se ukupno 9 utakmica i ovom prilikom organizatori su se zahvalili svim terenima i fudbalskim klubovima koji će biti domaćini na utakmicama, FK Spartak, FK Bačka 1901, Fk Bačka Topola, Fk Senta, Fk Vrbas i FK Tavankut. Reprezentaciju Srbije predvodi selektor Veljko Paunović sa svojim saradnicima trenerima Markom Mitrovićem i Milanom Kosanovićem. Selekciju U19 čine mladi fudbaleri iz velikog broja klubova među kojima je Stefan Milošević odbrambeni igrač Fk Spartak.

Ivan Kajdoči, idejni tvorac turnira izneo je par zanimljivih statičkih podataka. Prvi turnir održan je od 15-17 jula 1994. godine kao Kadetsko prvenstvo SR Jugoslavije na kojem je za najboljeg igrača proglašen Dejan Stanković. Drugi turnir je već bio međunarodni sa učešćem, Grčke, Bugarske i Jugoslavije. Od 19 dosada odigranih turnira sedamnaest je bilo međonarodno i samo jedan nije organizovan u Subotici. Za ovo vreme nastupilo je 450 domaćih i preko 1060 stranih reprezentativaca, odnosno preko 1500 fudbalskih talenata iz 16 zemalja Evrope. Odigrano je 134 utakmica na kojemje postignuto 370 golova u 19 gradova. Veliki broj vrhunskih igrača su svoje prve uspehe zabeležili na turnirima čika Ćeleta među njima su Dejan Stanković, Miloš Krasić, Mateja Kežman, Danko Lazović, Simon Vukčević, Miralem Sulejmani, Adem Ljajić, Dragan Mrđa, Uroš Ćosić, Lazar Marković i drugi.

Opravdanost organizovanja najbolje se može prikazati na prošlogodišnjem primeru kada je naša reprezentacija zauzela tek peto mesto u jakoj konkurenciji ali su utakmice sa jakim rivalima poslužile selektoru Druloviću da otkloni nedostatke do prvenstva Evrope koji su naši mladi orlići osvojili u Litvaniji.

  Share on Facebook