23.07.2024. Utorak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Belgija pobednik turnira Stevan Ćele Vilotić
11.09.2013.

Nakon šest dana i devet odigranih utakmica u četiri mesta u okruženju okončan je 20. Memorijalni turnir Stevan Ćele Vilotić za igrače do 19 godina. Turnir na kojem je učestvovalo šest reprezentacija organizovao je FSS u saradnji sa resorom za sport Grada Subotice.

Turnir je osvojila reprezentacije Belgije koja je u finalu deklasirala Mađarsku pobedom od 5:1. U utakmici za treće mesto Srbija je pobedila Izrael sa 1:0, dok je reprezentacija Francuske u borbi za peto mesto bila bolja od Ukrajine pobedivši je sa 2:0.

Što se tiče Srbije ostaje utisak da su pokazali više od plasmana i da su pored Belgije sigurno bili najkvalitetnija ekipa turnira. Njihov međusobni duel završen je bez pobednika 2:2, iako je Srbija u prvom poluvremenu vodila sa 2:0 i sigurno bila puno bliže pobedi. Domaćinima je za prolaz u finale trebala pobeda od 3:0 nad Ukrajinom i već posle prvih 45 minuta imali su prednost od 2:0, ali sudija Labus na tom meču nakon prigovora pokazuje drugi žuti karton Sergeju i putu svlačionicu. Brojčano slabiji naši reprezentativci nisu uspeli postići još jedan gol i umesto finala poslednjeg dana su se borili za treću poziciju.

Nakon finalne utakmice podeljeni su pehari i za najbolje reprezentacije i pojedince. Ceremoniji zatvaranja prisustvovala je Marinika Čobanu, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu koja je uručila pehar za najboljeg igrača turnira, Nemanju Maksimovića. Najbolji strelac bio je Tur Dirks (Belgija) pehar mu je predao Ivica Francišković, fudbaler kojije učestvovao na prvom i drugom turniru. Za najboljeg golmana proglašen je Din Gal (Izrael). Ove godine na inicijativu "Sos" televizije uveden je izbor za najleši gol. Po oceni organizatora najgol je gol Andrije živkovića na meču Srbije i Ukrajine. Njemu je pehar predao Miloš Topalović, novinar Sos Televizije. živković je ujedno i najtalentovaniji fudbaler Srbije na dvadesetom Memorijalu, a nagradu za to je dobio od Svetlane Vučić Vilotić, ćerke Čiuka Ćeleta koja je trofej uručila i najboljem treneru Memorijala Gert Verhajenu, selektoru Belgije. Belgija je zaslužila i fer-plej trofej koji je kapitenu predao Ivica Kajdoči, idejni tvorac turnira.

Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport uručio je našoj reprezentaciji pehar namenjem trećeplasiranoj ekipi. Zdravko Jokić je predao pehar za drugo mesto reprezentaciji Mađarske dok je Mitar Mrkela dodelio pehar pobedničkoj reprezentaciji Belgije.

Nakon dodele trofeja najboljima Mitar Mrkela ispred FSS je svečano zatvorio ovogodišnji 20.memorijalni turnir Stevan ćele Vilotić. - Ovakav turnir svima nama mnogo znači. želimo da na ovaj način zadržimo sećanje na jednog velikog fudbalskog stručnjaka, ali i pedago-ga. Sa druge strane, želimo da vidi-mo gde se nalazimo na kraju jednog pripremnog ciklusa, a pred kvalifikacioni turnir za Prvenstvo Evrope. Na kraju bih želeo da čestitam svim učesnicima turnira na prikazanoj igri i da se zahvalim organizatorima iz Subotice na velikoj pomoći svih ovih dvadeset godina. Do sledeće godine želim svima mnogo uspeha – kazao je Mrkela zatvarajući Memorijal.

Po okončanju turnira Marinika Čobanu, pokrajinski sekretar zadužen za sport i omladinu bila je oduševljena organizacijom ijačinom turnira koji se svake godine održava u Subotici. - Sigurna sam da je danas Subotica bila centar fudbala, jer je ovaj turnir, kako sam čula, nezvanično Prvenstvo Evrope za kadete. Dakle, najbolji što igraju fudbal u Evropi, u ovoj kategoriji, igrali su ovih dana u Subotici, Senti, Bačkoj Topoli, Vrbasu i Tavankutu. Beskrajno mi je drago što vidim da se mladići aktivno bave sportom i postižu rezultate. Čuli smo da pojedini igrači već igraju u ozbiljnim klubovima širom Evrope i verujem da ćemo se vrlo brzo setiti da su ti talenti upravo otkriveni na turniru u Subotici. 

288_2.jpg288_4.jpg288_3.jpg

  Share on Facebook