18.06.2024. Utorak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Nikola Kujundžić osvojio vrh Lenjin
22.08.2014.

Subotički planinar, Nikola Kujundžić bio je deo međunarodne ekspedicije koja je savladala vrh Lenjin,koji se nalazi na 7.134 metara na planinskom vencu Mamir u državi Tadžikistan.

Povodom uspešnog poduhvata i po povratku u Suboticu u ime Grada zvanično mu je čestitaoVjekoslav Ostrogonac član gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam - Čestitam Nikoli Kujundžiću na savlađivanju vrha Lenjin. Nikola je bio član expedicije koja je brojala devet članova, a sastavljena od planinara iz bivše Jugoslovenskih republika.Drago mi je što je neko iz Subotice učestvovao u toj expediciji i da se naša zastava zavijorila na vrhu Lenjina.

573_1.jpg

Nikola Kujundžić je dugogodišnji član planinarskog kluba Spartak. Do sada je savlado mnoge vrhove a ova ekspedicija je trajala od 27. jula do 18. avgusta. - Čitava ekspedicija je prošla u najboljem redu, nije bilo većih problema, sem problema sa stomakom koje je imala većina članova. Kako je pet od devet učesnika uspelo da savlada vrh, onda se smatra i da je ekspedicija uspela. Odradili smo sve po planu koji smo sastavili pred put. jako mali broj ljudi sa ovih prostora je osvajao ovaj vrh. Vrh su pored mene savladali Aleksandra Damjanovića, Aleksandra Lukića, Predrag Palavra i Tatjana Zajec. Najbitniji detalj je bio savlađivanje zadnje deonice, penjanje iz kampa "C3" sa 6.200 metara na 7.134 metra, odnosno na sam vrh. Ovaj uspon je trajao skoro davanest sati, iako smo imali relativno dobro vreme bez vetra, ali i nekoliko tehničkih detalja. Pošto smo krenuli oko 5 sati ujutru, na vrhu smo bili 10. avgusta u 17 sati. Prilikom boravka na vrhu se pokvarilo se vreme i počela je oluja, uz smanjenu vidljivost. Zahvaljujući navigaciji uspeli smo da se orijentišemo pri silasku. Po izlasku se pojačao vetar što je spust učinio napetim. Spuštanje je trajao oko 8 sati i tek smo oko 1 sat posle ponoći uspeli da se vratimo u bazni kamp. Napomenuo bih da smo se izuzetno slagali tokom ekspedicije, pa smo se svi sa planine vratili bezbedni, i sa novim prijateljstvima. Nažalost bilo je i potresnih detalja a najteži je bio kada sam video telo mrtvog alpiniste koji je pao u pukotinu i nastradao. Mi smo prošli pored njega, dok su njegovo telo pripremali za spuštanje sa planine.

Nikola se pored planinarenja bavi i planinskim trčanjem, u sportu u kojem ga očekuje izuzetan izazov. Kujundžić se priprema ta put u Italiju gde će se od 7. do 14. septembra održati najteža planinska trka "Trka džinova" na dužini od 330 kilometara i 24.000 metara visinske razlike.

573_4.jpg

  Share on Facebook