18.06.2024. Utorak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Palić domaćin ekipnog prvenstva u šahu
29.08.2014.

Subotica će biti domaćin Prve lige Srbije u šahu za muškarce i žene, koje će se održati od 30. avgusta do 9. septembra 2014. godine na Paliću.

Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam najavio je najjače ekipno takmičenje u državi. -Ove godine Subotica je bila domaćin niz šahovskih takmičenja, Vojvođanksog kadetskog prvenstva, pojedinačno državno prvenstvo za seniore, kadetsko prvenstvo za devojčice i dečake, školsko prvenstvo kao i promocija šaha na Trgu u vidu simultanke. Subotica može da se pohvali i da ove godine ima olimpijskog pobednika u šahu, Nikolu Sedlaka, koji je bio najbolji na četvrtoj tabli na šahovskim Olimpijskim igrama koje su održane u Norveškoj. Sve to je doprinelo razvoju šaha u Subotici a ujedno preko šaha smo ostvarili dobru promociju grada i Palića. Izuzetno sam zadovoljan i sa odličnom saradnjom koju imamo sa šahovskim savezom Srbije što nam omogućavaju da se ovako velika takmičenja odvijaju u našem gradu.

Ivan Sedlak očekuje dobru igru Spartaka iako je ekipa izuzetno mlada. - najznačajnije klubsko takmičenje odvija se po prvi put na Paliću. Pre šest godina, tačnije 2008g. prvenstvo je održano u hotelu Patria u Subotici. Izuzetno sam zadovoljan što smo na Paliću jer je to nekada bila šahovska destinacija a nadam se da će to biti i ubuduće nakon ovog turnira. Ekipa šahovskog kluba Spartak je dugo godina član elite Srbije a sada je jedna od najmlađih u Prvoj ligi. Najstariji igrač koji će igrati za Spartak je velemajstor Stević koji ima 34 godine dok najmlađi ima samo 17 godina. Radi se o homogenoj ekipi koju sačinjavaju: velemajstori Nikola Sedlak i Hrvoje Stević, internacionalni majstori Draško Bošković, Novak Čabarkapa, majstor Miloje Ratković i majstorski kandidati Kumić Filip, Pletl Akoš i Jovanović Bojan.

Na šahovskom prvenstvu učestvuje 12 ekipa koji igraju u 11 kola, svako sa svakim. Prva tri najbolja će igrati u ekipnom Kupu šampiona, dok tri najslabije ispadaju iz Prve savezne lige. Šahovski klub Spartak očekuje da se nađe na sredini tabele. Prvenstvo započinje 30. avgusta od 16 časova. Tempo je 40 poteza za 40 minuta. U muškoj konkurenciji se igra na šest tabli i svaka ekipa ima pravo na dve rezerve.

  Share on Facebook