16.06.2024. Nedelja

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Obeležen 70 rođendan SDž Jovan Mikić Spartak
16.05.2015.

Nizom dešavanja u Subotici je obeležen vredan jubilej - 70 godina postojana Sportskog društva železničara "Jovan Mikić Spartak". Manifestacija koja slavi sedam decenija jednog od najprimernijih sportskih društava u zemlji sastojala se iz tri dela, sportske ulice u kojoj su se predstavili članovi sih 29 klubova koliko Društvo danas okuplja, izložbe o SD "Spartak" koju je priredio Istorijski arhiv Subotice i svečane sednice na kojoj su promovisani neki od sportista koji su ostavili dubok trag u sedam decenija dugoj tradiciji SD "Spartak".

Od te, sada već daleke, 1945. godine, pa sve do danas, Sportsko društvo železničara "Jovan Mikić Spartak" izraslo je o jedno o najkvalitetnijih, najbrojnijih, najuspešnijih i najcenjenijih sportskih društava u zemlji.

Na početku svečane sednice prisutne je prvo pozdravio Đula Mešter, predsednik SD "Spartak" koji je tom prilikom istakao šta je ime Spartaka značilo za njega tokom sportske karijere:- U Spartaku, u mom slučaju, odbojkaškom klubu, sam pronašao svoju sportsku porodicu, sportske uzore. Bilo je to mesto gde sam se učio i sportu i životu, i pobedama i porazima. Sportske okolnosti su bile takve da me je karijera vodila kroz brojne klubove, prvo u zemlji, a potom i inostranstvu. Imao sam sreće da budem deo jedne od najboljih odbojkaških selekcija naše zemlje, ali sve su to bile promenjive stvari. Menjali su se klubovi, saigrači, treneri, selektori, države i takmičenja, ali je uvek uz mene bila jedna sportska konstanta. Ona se, naravno, zvala Spartak. Gde god da sam išao, uvek sam znao odakle sam potekao i gde se vraćam- istakao je Mešter.

810_4.jpg

Sa govornice se obratio i Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća Subotice, zadužen za sport, omladinu i turizam koji je tom prilikom istakao da nema Spartaka bez Subotice, ali ni Subotice bez Spartaka. Takođe, on je dodao da Grad Subotica i danas čvrsto stoji iza SD "Spartak" o čemu svedoče i dobri rezultati i plasmani današnjih ekipa, koje takmičenja često završavaju iz poznatijih ekipa poput Partizana, Crvene zvezde...

Goste je pozdravio i Jene Maglai, gradonačelnik Subotice. Tom prilikom gradonačelnik je potencirao važnost sporta, te je naglasio da Subotica uvek stoji iza sportista, kao i iza SD "Spartak" ima i istoriju, ali i budućnost, pogotovo nakon što je na gradskom trgu sva mladost Spartaka predstavljena Subotičanima.

810_2.jpg

Prisutnima se obratio i Vladimir Batez, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, a tom prilikom je istakao da je saradnja Saveza i klubova iz SD "Spartak" i samog društva uvek bila dobra, te je izneo da mu je velika čast što na jednom mestu vidi sportske veličine, olimpijske, svetske i evropske prvake.

Svečana sednica je bila prilika da se zahvalnicama i posebnim priznanjima darivaju savezi, udruženja, sportski radnici i treneri koji su dali veliki doprinos razvoju SD "Spartak". Zahvalnice su bile namenjene predstavnicima Fudbalskog saveza Srbije, Odbojkaškog saveza Srbije, Rvačkog saveza Srbije, Stonoteniskog saveza Srbije, Bokserskog saveza Vojvodine, Šahovskog saveza Srbije, Vaterpolo saveza Srbije, Teniskog saveza Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Sportskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije, a potom je Đula Mešter, predsednik SD "Spartak" uručio zahvalnice i predstavnicima lokalne samouprave, Vjekoslavu Ostrogoncu, članu Gradskog veća Subotice, zaduženom za sport, omladinu i turizam, i Jeneu Maglaiju, gradonačelniku Subotice.

810_1.jpg

Za predani sportski rad i pomoć sportu i sportistima priznanja su zaslužili Josip Engi, Gabor Ladocki, Lazar Marković, Novica Davidović, Mihajlo Vidanović, Tomislav Karadžić, Dragan Simović, Duško Dražić i Predrag Petričević.

Nisu zaboravljeni ni oni koji su informacije sa takmičejna prenosili do šire javnosti, sportski novinari, a prilikom proslave 70 godina SD "Spartak" nagrađeni su Milenko Brustulov i Ivan Kajdoči.

Priznanja su zaslužili i treneri koji su svojim dugogodišnjim radom ostavili veliki trag u razvoju SD "Spartak" Stipan Vert, žiko G Bećanović, Dušan Bartaloš, Mirko Vujković, Lazar Jaramazović, Franjo Tamaši, Pal Sikora i Zoran Ivanović.

U najsvečanijem delu nagrađeni su sportisti koji su svojim radom i rezultatima učinili da Sportsko društvo železničara "Jovan Mikić Spartak" zauzme značajnu poziciju u spotu u celom regionu, Mileva Smiljanić Vasić, Marija Agnelović Antunović, Jovana Jurčak Popov, Jelena Bedalov, Nikola Sedlak, Bela Mesaroš, Zoran Kalinić, Dragutin Zurković, Elvira Pančić, Eleonora Wild Đoković, Nikola Kalinić, Nikola Špear, Dragomir Vujković, Marinko Boško, Sreten Damnjanović, Karlo Čović, Senad Rizvanović, Momir Petković, Karolj Kasap, Davor Štefanek, Miodrag Gvozdenović - Skale i Đula Mešter.

810_3.jpg


  Share on Facebook