16.06.2024. Nedelja

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Atletski klub promovisao monografiju
30.12.2015.

Rukovodstvo Atletskog kluba Spartak je povodom obeležavanja jubileja 70 godina od osnivanja donelo odluku o izdavanju jedinstvene monografije pod nazivom "70 godina atletskog kluba železničara "Spartak", Subotica 1945-2015" Autor knjige je Laslo Taboroši, istaknuti istoričar sporta iz Sente i ovogodišnji dobitnik nagrade Jovan Mikić Spartak. Realizaciju celog projekta podržala je i lokalna samouprava rečeno je na današnjoj konferenciji za štampu koja je održana u Medija centru Gradske kuće.

Knjiga se bavi prikazom razvoja atletike na ovim prostorima, životnim delom Jovana Mikića Spartaka koji se bavio atletikom i bio član kluba iz Subotice, kao i rezultatima atletičara kroz istoriju. Atletičari Spartaka su u svojoj bogatoj istoriji, osvojili blizu 1.000 medalja na raznim takmičenjima. U više navrata bili su ekipni prvaci države a 2003 godine Klub je bio najbolji u rangiranju svih atletskih klubova u državi, samo te godine osvojene su 44 medalje na pojedinačnim prvenstvima. Klub je imao i 4 reprezentativca učesnika Olimpijskih Igara, dok je 7 takmičara učestvovalo na Svetskim prvenstvima.

887_2.jpg

U toku 2015 godine istakli su se Jovana Ilić koja je kao član reprezentacije u štafeti 4x100metara bila prva na prvenstvu Balkana, dok je u klupskom dresu u štafeti 4x400m osvojila titulu prvaka Srbije. Luna Jović Vodana je osvojila bronzanu medalju na Balkanskom prvenstvu u trci na 400 metara. Prvakinja Srbije u štafeti 4x400 metara i učesnik Svetskog prvenstva za mlađe juniorke koje je održano u Kolumbiji. Dijana Šefčić je ponovo prvakinja Srbije u dvorani u bacanju kugle. Arpad Šinko osvojio je drugo mesto u bacanju kugle na prvenstvu Srbije. Valentina Kenjereš i Bojana Savanov, članice štafete 4x400 metara osvojile su titulu prvaka Srbije.

Ovom prilikom predsednik kluba Slobodan Vojinović je potvrdio izgradnju nove tartan staze koja bi se trebala realizovati u 2016 godini u saradnji Atletskog Saveza Srbije i Grada Subotice. Na novoj stazi, Subotica i Atletski klub Spartak bi u 2017 godini trebali biti domaćini nekog velikog atletskog takmičenja za mlađe selekcije.

  Share on Facebook