21.06.2024. Petak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Najavljeno Evropsko prvenstvo u Go-u
15.03.2016.

Subotica će biti domaćin Juniorskog Evropskog prvenstva u Go-u koje će se održati se u kongresnoj sali Velike terase na Paliću od 25.- 27. marta 2016 godine.

Evropsko prvenstvo najavio je Vjekoslav Ostrogonac, član gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam i naglasio da će se okupiti preko 250 gostiju na Paliću te da će i ovaj put sport biti promocija Palića i Grada Subotice.

Predsednik Go Saveza Srbije, Mijodrag Stanković se zahvalio gradu Subotici i Sportskom savezu koji su pomogli u organizaciji ovog Prvenstva. Po njegovim rečima Srbija ima dobar rejting u Evropi a reprezentacija je stalni član Prve lige. Subotica i Palić su domaćini ovog takmičenja jer pružaju odlične uslove. Predsednik je pojasnio samu igru. Go je misaona igra na tabli za dva igrača. Poreklo vodi iz Kine, gde se ova igra zove vei ći. Ime go kako se najčešće naziva u Evropi i svetu, potiče od japanskog naziva igre - igo. Igra je u zavisnosti od izvora stara između 3 i 4 hiljade godina, što je čini najstarijom igrom koja se i danas igra po neizmenjenim pravilima. Figure koje se zovu kamenovi, stavljaju se na preseke linija na tabli od 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija, a postoje i varijante različitih manjih tabli (13x13 i 9x9).

898_1.jpg

Go Klub Spartak iz Subotice je bio među prvim osnovanim klubovima u bivšoj Jugoslaviji. Osnovani su bili 1974. godine a najveći uspeh im je bio osvajanje trećeg mesta u državi 1977 godine. Nažalost klub se rasformirao, međutim krajem prošle godine ponovo je aktiviran i svi ljubitelji ove igre imaju mogućnost da igraju i usavršavaju svoje veštine u Go Klubu Spartak. Trenutno se treninzi održavaju u OŠ Kizur Ištvan a više informacija o go klubu Spartak svi zainteresovani mogu dobiti u Sportskom Savezu Grada Subotice, rekla je Nataša Bošnjak koordinator škole Goa u Subotici.

Više o samom šampionatu izneo je Dragan Dubaković, član UO GO Saveza Srbije i glavni sudija na predstojećem prvenstvu. - Svečano otvaranje će se održati u petak 25. marta od 9:30 u Konferencijskoj sali Velike terase na Paliću. Svi zainteresovani mogu doći na Palić i uživo posmatrati igru go. Svaki dan iskusni profesionalci će komentarisati partije i davati ocene partija. Svečano zatvaranje po planu će se održati u nedelju 27. marta u 18 časova kada će se uručiti pehari i medalje za najbolje takmičare.

  Share on Facebook