18.06.2024. Utorak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Odličan odziv veslača na Vojvodina Openu
04.07.2016.

Palić je još jednom bio centar veslačkog sporta u regionu. Tradicionalna Internacionalna veslačka regata "Vojvodina Open", koja je ove godine održana po 54. put, i 2016. ispunila je očekivanja i još jednom pokazala zbog čega zauzima visoko mesto u društvu veslačkih takmičenja u ovom delu Evrope. Preko 400 veslača i veslačica iz šest zemalja Starog kontineta - Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Grčke i Slovenije u petak, subotu i nedelju, (1-3. jul 2016), ogledali su se za medalje na jezeru Palić prikazavši ovoj sport u najlepšem svetlu. Zanimljive i neizvesne trke tačno 400 posada iz 31 kluba bile su melem za oči svih pristutnih poklonika veslanja i sporta uopšte, a Palić je još jednu godinu u nizu početkom jula bio obojen najrazličitijim veslačkim bojama.

Veslački klub "Palić" uz saradnju i pokroviteljstvo Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog saveza Vojvodine, a uz pomoć Grada Subotice, Mesne zajdenice "Palić", Parka Palić, JP "Palić - Ladaš", JKP "Subotičke pijace" i preduzeća "Bomax", "Mony", "Elzett-Cetra", "Kuće delova", "Skala Green", "Milenijum osiguranje", "Jaffa Crvenka" i uz tehničku podršku Opšte bolnice, Doma zdravlja iz Subotice, Spasilaštva na vodi Crvenog krsta Vojvodine, Osnovne škole "Miroslav Antić" i ZOO vrta Palić, maksimalno se potrudio da sve protekne u najboljem redu i da svi sa Palića odu puni utisaka. - Ovogodišnja Internacionalna regata "Vojvodina Open" je protekla bez ikakvih problema. Prezadovoljni smo organizacijom, a najbolji dokaz da smo uradili dobar posao jeste i činjenica da su svi učesnica sa Palića otišli zadovoljni. Zbog velikog broja posada takmičenje je prvi put trajalo tri dana, a po masovnosti ovogodišnja regata je na drugom mestu, posle one iz 2013. koja i dalje drži rekord po broju učesnika. Kada se podvukla crta ukupni pobednik bio je mađarski "Demas" iz Segedina (Démász Szeged Vizisport Egyesület) sa 84 boda. Četiri manje poena osvojio je beogradski "Partizan", kome je pripalo drugo mesto u generalnom plasmanu, dok je treći bio hrvatski "Iktus" iz Osijeka sa 58 bodova. I ove godine na "Vojvodina Openu" trke pionirskih i kadetskih četveraca bodovane su i u okviru međunarodnog Dunavskog kupa, a najbolji plasman za najviše poena, kada je u pitanju Dunavski kup, na Paliću je postigao osiječki "Iktus" - kazao je generalni sekretar Veslačkog kluba Palić, Vladimir Antić.

928_2.jpg

Prvakinje Srbije, pionirke Veslačkog kluba "Palić", Mila Milentijević i Iva Zubelić, i na "Vojvodina Openu" su pokazale da su najbolje u regionu u disciplini dubl skulova, pobedivši konkurenciju čime su osvojile i međunarodno zlato. Palićki četverac skul u kategoriji pionira, sa posadom: žofija B. Varga, Boglarka B. Varga, Maja Milentijević i žofija Šereš pokazao je zavidan rezultat i u kvalitetnoj trci i jakoj konkurenciji zauzeo je treće mesto iza pionirki beogradskih klubova "Crvena Zvezda", "Galeb" i "Grafičar" koje su veslale kao jedna posada - kombinacija u jednom čamcu i posade osiječkog "Iktusa".

- Ovim rezultatom Veslački klub "Palić" je pokazao da je i dalje u vrhu srpskog, a možda i regionalnog veslanja kada su u pitanju najmlađe kategorije takmičara i takmičarki. "Vojvodina Open" kao međunarodno takmičenje dobija sve više na značaju jer iz godine u godinu prijave za učešće na regati šalje sve više veslačkih klubova čak i iz zemalja koje dugo nisu ili do sada uopšte nisu učestvovale na ovom takmičenju, te bi lokalna samouprava, ali i pokrajinska vlast mogle malo više da se zainteresuju za veslački sport na jezeru Palić razvijajući i prilagođavajući infrastrukturu ovog jezera između ostalog i veslačkim potrebama. "Vojvodina Open" je pravi promoter veslanja, ali sve više i značajan motor razvoja turizma na Paliću koji bi uz učešće svih nivoa vlasti u Srbiji i izgradnjom međunarodnog regionalnog regatnog centra na jezeru mogao da postane bitna tačka na evropskoj mapi veslanja. Već sada "Vojvodina Open" svake godine posećuju diplomatski predstavnici zemalja iz okruženja dajući tako podršku svojim takmičarima, ali ujedno upućujući i sve pohvale organizatoru, Veslačkom klubu "Palić" koji iskreno trudi da ova regata promoviše prave vrednosti kako veslanja tako i saradnje država iz okruženja na sportskom, kulturnom i privrednom nivou - istakao je Vladimir Antić.

Na marginama "Vojvodina Open-a" na Paliću su održani sastanci Veslačkog saveza Vojvodine i osnivača i učesnika međunarodnog Dunavskog kupa.

- Na sastanku Veslačkog saveza Vojvodine razgovaralo se o Evrospkom studentskom prvenstvu čiji domaćin će sledeće godine biti Novosadski univerzitet, a zajednički će ga na Paliću organizovati novosadski Velsački klub "Danubius 1885" i subotički Veslački klub "Palić". Između ostalog, odlučeno je da predstavnici ovog Saveza kroz osam dana otputuju u Zagreb gde će razmeniti iskustvo sa organizatorima prethodnog Evropskog univerzitetskog prenstva, budući da će ovo takmičenje dogodine biti održano na Paliću. Kada je reč o Dunavskom kupu bilo je reči o pokretanju zajedničkih projekata i o prijemu novih članova. Naime, za sada se u ovom takmičenju bore po dva kluba iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, a još dva mađarska i četiri srpska kluba su izrazila želju da se priključe - istakao je Milan Saratlić, predsednik Velsačkog saveza Vojvodine.

Regata na Paliću bila je izborna za mađarsku reprezentaciju, ali i za posade seniora do 23 godine za Svetsko prvenstvo u Roterdamu od 21. do 28. avgusta. Nastupilo je pet čamaca u ovoj uzrasnoj konkurenciji, a svoj komentar dao je Dušan Kovačević, član Selektroske komisije Veslačkog saveza Srbije i kordinator rada seniora B.

- Kombinovani četverac bez kormilara "Smedereva" i "Crvene zvezde" Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Dušan Slavnić, Zoran Rajić na Paliću je i definitivno potvrdio status reprezentativnog čamca i on će u ovoj discplini nastupiti u konkurenciji mlađih seniora na Svetskom prvenstvu u Roterdamu. Dobar rezultat postigao je i Čurugov dubl skul za lake veslače Marko Jošić, Petar Jovanović, a konačnu odluku o tome da li je ova posada već obezbedila svoje mesto na planetranom šampionatu doneće Selektorska komisija nakon konsutacija sva tri člana. Ostale posade seniora B koje su nastupile na Paliću priliku da ispune normu imaće 28. i 29. jula na Srebrnom jezeru kada ćemo organizovati veliku izbornu regatu za konačno kompletiranje svih selekcija za Svetsko prvenstvo u Roterdamu na kojem će se ove godine, zbog Olimpijskih igara u Riju, u isto vreme takmičiti juniori, seniori B i seniori u neolimpijskim disciplinama. To su "Zvezdini" veslači Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Uroš Marinković, Aleksandar Marinkovski koji će konkurisati i za posadu četverca sa kormilarom, Galebov skif za lake veslače Filip Prodanović i kominovani ženski dubl skul "Čuruga" i "Danubiusa 1885" Ljiljana Jošić, Milica Slijepčević - istakao je Kovačević.

Internacionalna veslačka regata "Vojvodina Open" je jedna od najvećih veslačkih i sportskih događaja u Srbiji. To je ujedno najbrojnija i najjača međunarodna veslačka regata ovog dela Starog kontinenta. Na "Vojvodina Openu" se takmiče sve kategorije veslača i veslačica (mini pioniri, pioniri, kadeti, juniori, laki seniori, seniori, veterani), u svim veslačkim disciplinama, kao i posade nacionalnih reprezentacija zemalja učesnica i univerzitetski osmerci. Zahvaljajujući ovom takmičenju, jezero Palić je svake godine poprište najboljih evropskih veslača, a zajednički imenitelj svih do sada održanih Internacionalnih veslačkih regata "Vojvodina Open" jeste da se Veslački klub "Palić" kao domaćin pokazao u najlepšem svetlu i da učesnici sa ovog takmičenja odlaze puna srca i sa lepim uspomenama. O tome svedoče mnogobrojne pohvale koje na račun organizatora svake godine upućuju, kako sami takmičari i treneri, tako i najviši poslenici evropskog veslanja. Veslački klub "Palić" sa partnerima je uvek na visini zadatka širom srca prihvatajući sve goste iz regiona u jedinstvenoj oazi veslačkog sporta na subotičkom jezeru.

  Share on Facebook