16.06.2024. Nedelja

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Martin Mačković i Viktor Pivači novi Svetski prvaci u veslanju
27.08.2016.

Subotičanin Martin Mačković i njegov kolega Viktor Pivači u petak, 26. avgusta 2016, osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji mlađih seniora na Svetskom prvenstvu u Roterdamu.

Zlatnu medalju, prvu za srpsko veslanje nakon trijumfa Veselina Savića i Dušana Bogičevića u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu 2014, naš čamac je osvojio ubedljivom pobedom. Finalnu trku, u kojoj je bio na čelu od početka do kraja, izveslao je u vremenu 6:58.01 prošavši kroz cilj ispred Francuza Tomasa i Leskiuksa (6:59.44) i Amerikanaca Stefanija i Verca (7:02.04), osvajača srebra, odnosno bronze.

Lazo Pivač, trener ovih momaka bio je vidno zadovoljan posle trke i sjajnog izdanja Srpskog dvojca - Momci su bili sjajni, pružili više od 100 odsto svojih mogućnosti i zasluženio stigli do zlata. Obojica studiraju u Americi, a odmah nakon završetka naporne godine stigli su u Srbiju, žrtvovali svoj odmor, podredili ga pripremama i žestokim treninzima i stavili se na raspolaganju državnom timu i Srbiji. Sve im se to na kraju isplatilo, a zaslužuju da im se poklonimo za nastup u Roterdamu. U finalnu trku su su ušli sa tek četvrtim vremenom iz kvalifikacija i sa porazom od Amerikanaca u svojoj grupi. Zbog toga su pred samo finale premešteni u "lošiju" stazu, broj 3, pošto je počeo da duva bočni kontra vetar pa su najbolji iz kvalifikacija dobili staze koje su bile zaštićenije. Uprkos lošijim startnim uslovima dogovorenu taktiku su ispunili od A do Š. Izveslali su bez kompromisa, rano došli do solidne prednosti, odolevali i odbijali mnoge napade i na kraju ubedljivo osvojili zlato u konkurenciji izuzetnih čamaca. Njih dvojica su vanserijski kvalitet dokazali i prethodne dve godine godine kada su na svetskim prvenstvima za mlađe seniore osvojili bronze. Sada su bili odlučni da odu korak napred i uspeli su u tome. Nijednog trenutka nisam posumnjao da imaju kvalitet za najviši plasman, što se na kraju pokazalo kao tačno.

938_2.jpg

Visoko podignute ruke veslača Pivačija i Mačkovića kada su ušli u cilj bile su samo uvod u veliko slavlje povodom izvanrednog uspeha i prve najsjajnije srpske medalje na svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine nakon zlata četverca sa kormilarom na šampionatu u Trakaiju 2012. Ovo je, ujedno, i prvo srpsko svetsko zlato u konkurenciji mlađih seniora u nekoj olimpijskoj disciplini posle ravno 11 godina, kada su na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Amsterdamu 2005. Iva Obradović, te Jovan Popović, Goran Todorović, Čedomir Nikitović i Goran Jagar trijumfovali u konkurenciji ženskog skifa, odnosno četverca bez kormilara.

  Share on Facebook